Ukrajinski predsjednik produžio primirje

Ukrajinski predsjednik zatražio oslobađanje talaca, među kojima posmatrače OSCE-a (Getty Images)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je za 72 sata produžio prekid vatre s proruskim separatistima na istoku Ukrajine, nekoliko sati nakon što je u Briselu zaključen historijski sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, koji je izazvao nezadovoljstvo Moskve.

Prekid vatre istjecao je u petak navečer. Odluka je donesena nakon hitnih konsultacija Porošenka s glavnim zvaničnicima odbrane nakon dolaska u Kijev, po povratku sa samita EU-a.

U Briselu je ukrajinski predsjednik zatražio oslobađanje talaca, među kojima posmatrača OESC-a te prekid “infiltracije” oružja i boraca.

Pobunjenički vođa samoproglašene republike Donjeck Aleksandar Borodaj već je dao na znanje da se pobunjenici slažu da produže primirje “onoliko dugo koliko je predložio Porošenko”, najavivši to nakon konsultacija s predstavnicima Kijeva, piše Anadolija.

Uskoro oslobađanje druge grupe posmatrača

Također je kazao da, nakon što je oslobođena prva grupa posmatrača OSCE-a, zarobljenih od 26. maja, uskoro treba uslijediti i oslobađanje druge grupe koju pobunjenici drže na istoku zemlje od 29. maja.

Čelnici Evropske unije, okupljeni u Briselu, dali su tri dana Rusiji za konkretno djelovanje u vezi sa smanjenjem napetosti na istoku Ukrajine, pod prijetnjom novih sankcija.

EU, prema zaključcima Vijeća, postavlja četiri uvjeta koje treba ispuniti do ponedjeljka u podne, među kojima “početak osnovnih pregovora o primjeni mirovnog plana predsjednika Porošenka”.

Nakon pada bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i ruskog pripojenja Krima, došlo je do proruske pobune istočnih ukrajinskih pokrajina zbog čega su ukrajinske snage u aprilu pokrenule vojnu operaciju protiv pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih naroda više od 400 ljudi od tada je ubijeno, 54.000 raseljeno unutar Ukrajine, dok je 110.000 izbjeglo u Rusiju.

Izvor: Agencije