Ugroženi drevni spomenici u Rimu

Gradonačelnik Rima poziva međunarodne donatore da pomognu u obnovi tog drevnog grada. Tvrdi kako je potrebno 250 miliona dolara za obnovu ugroženih spomenika, dodajući kako sam grad nema dovoljno sredstava za to.

Kad se imperator Augustus vratio iz vojnog pohoda u Egiptu 28. godine prije nove ere, odlučio je sagraditi spomenik kao simbol dinastijske moći.

Ideju je dobio inspirisan grobom Aleksandra Velikog u Aleksandriji. Spomenik je sada uveliko oštećen.

Vijekovima je služio kao cirkus i operna kuća. Preživio je amatersku restauraciju u vrijeme fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Da bi spomenik kulture ponovo bio dostupan javnosti, potrebno je izdvojiti 5,5 miliona dolara, javlja reporter Al Jazeere Tim Friend.

“Ovaj spomenik pripada cijelom čovječanstvu, stoga vjerujem da se cijeli svijet treba uključiti u skupljanje resursa da očuvamo ovo blago”, kazuje Ignazio Marino, gradonačelnik Rima.

Zidovi se urušavaju

Arheologinja Elisabetta Carnabuci ne može uraditi sve što je potrebno bez više novca.

 „Ovaj zid rađen tradicionalnim metodama je oronuo. Ovi drevni zidovi se urušavaju. Od ključnog je značaja da se nešto hitno uradi, jer smo već izgubili ogroman dio ovog spomenika”, navodi Carnabuci.

Ovdje su sahranjena najmanje 22 člana porodice imperatora, uključujući i samog Augustusa, čije je tijelo ovdje položeno 14. godine nove ere.

Gradonačelnik Rima tvrdi da blaga poput ovog, bez pomoći izvana, ne mogu biti pokazana javnosti.

Izvor: Al Jazeera