Više poginulih u sukobima u Benghaziju

U Benghaziju je na dan izbora ubijena poznata aktivistica za ljudska prava Salwa Bugaighis (EPA)
U Benghaziju je na dan izbora ubijena poznata aktivistica za ljudska prava Salwa Bugaighis (EPA)

U noćašnjim sukobima na istoku Libije, u gradu Benghaziju, između pristalica penzioniranog generala Khalife Haftara i pripadnika vojske, poginulo je najmanje sedam osoba, dok su povrijeđene 52, javlja Anadolija.

Šef bolnice u Benghaziju Halil Kuveydr potvrdio je da je u ovu bolnicu stiglo 49 povrijeđenih, dok ih je troje odvezeno u bolnicu Al-Hevari.

Glasnogovornik Zajedničke jedinice za sigurnost Ibrahim es-Serah kazao je da je došlo i do napada na jedinice sigurnosti koje stražare nad biračkim centrima u području Al-Hevari.

Serah je naveo da je otvorena vatra na pripadnike snaga sigurnosti, na šta su vojnici uzvratili, što je uzrokovalo početak sukoba. Istakao je da ima povrijeđenih vojnika.

Slab odziv na biralištima

U srijedu su u Libiji održani drugi opći izbori nakon svrgavanja Muammara Gaddafija, koji je tom zemljom vladao četiri decenije.

Od ukupno oko 1,5 miliona upisanih birača, na birališta je, prema podacima Izborne komisije, izašlo oko 630.000 glasača, što je manje od polovine.

Poređenja radi, u julu 2012. godine, kada su održani prvi slobodni parlamentarni izbori nakon više od 40 godina, bilo je registrirano oko 2,8 miliona glasača.

Građani su na više od 4.400 birališta širom zemlje birali između 1.628 kandidata koji se bore za 200 mjesta u parlamentu.

Međutim, kamere televizijskih stanica u većim gradovima zabilježile su uglavnom prazna biračka mjesta, prenosi Reuters.

Neka birališta su ostala zatvorena iz sigurnosnih razloga na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u najznačajnijem gradu na jugu zemlje Sabi, rekli su zvaničnici.

Zbog toga će 15 od 200 mjesta u libijskom parlamentu ostati upražnjeno, rekao je Emad Al-Sayeh, predsjednik Izborne komisije.

Ubijena aktivistica za ljudska prava

U Benghaziju je na dan izbora ubijena poznata aktivistica za ljudska prava Salwa Bugaighis, koja je svojevremeno organizirala prve proteste protiv Muammara Gadafija prije tri godine.

Parlamentarni izbori najavljivani su kao ključan korak u tranziciji Libije bogate naftom, koja je zaglibljena u dubokom političkom haosu i nestabilnosti, uglavnom usljed odsustva snažnih vojnih i policijskih snaga.

Od kako je Gaddafi zbačen, Libija je održala parlamentarne izbore 2012. godine, a prošle godine je izabrala 60-člano vijeće za izradu novog ustava, podsjeća AP.

Ovoj sjevernoafričkoj zemlji je prijeko potrebna funkcionalna vlada i parlament kako bi nametnula vlast teško naoružanim bivšim pobunjenicima, milicijama i plemenima koji su pomogli u svrgavanju Gaddafija, ali koji sada prkose državnoj vlasti, navodi Reuters.

Libija se, također, hvata ukoštac s budžetskom krizom, pošto su protesti naoružanih milicija na naftnim poljima i brodogradilištima znatno smanjili proizvodnju nafte.

Zapadni partneri Libije se nadaju da će izbori podstaći obnovu održive države i doprinijeti premošćivanju podjela između zapadnih regiona zemlje, kojima je Gaddafi nekada bio naklonjen, i zanemarenog istoka, gdje mnogi traže autonomiju i veći udio u naftnom bogatstvu zemlje.

S druge strane, mnogi Libijci strahuju da će izbori donijeti samo još jedan prelazni parlament, dok specijalno tijelo za sastavljanje novog ustava još nije završilo posao, ostavljajući otvorena pitanja o tome kakvu vrstu političkog sistema će Libija na kraju usvojiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO