Pobunjenici prihvatili nastavak pregovora

Pobunjene proruske snage na istoku Ukrajine prihvatile su učešće u nastavku mirovnih razgovora, koji će biti održani sutra.

Informaciju je potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Upozorio je da produženja primirja, koje ističe sutra ujutro u 10 sati, neće biti, osim ako službeni Kijev ne bude zadovoljan rezultatima razgovora.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Porošenko je proruskim separatistima ponudio opštu amnestiju, kao i plan za decentralizaciju kako bi regije na istoku imale veću kontrolu nad finansijama.

Predstavnici samoproglašene Luganske Republike učestvovat će u dijalogu, iako sumnjaju u uspjeh pregovora.

”Sve strane, uključujući lokalne oružane snage, kao i Ukrajinska vlada, moraju biti zastupljene u razgovorima. Rusija, kao naš susjed, također treba da bude zastupljena kao arbitar u konfliktu. Naravno, predstavnici međunarodne zajednice i Evrope, također, treba da budu zastupljeni u razgovorima. Jedino tako je moguće osigurati da mirovni proces uspije. Ono što je najvažnije je da više ne smije biti oružanih sukoba”, rekla je Elena Fedčenko, zastupnica u Vijeću Luganska.

Američki državni sekretar i francuski ministar vanjskih poslova pozvali su Rusiju da što prije obustavi pomoć proruskim separatistima.

„Što se Ukrajine tiče, potpuno smo saglasni da je od izuzetne važnosti da Rusija, doslovno u narednih nekoliko sati, pokaže da je spremna razoružati separatiste, ohrabriti ih da se razoružaju, pozovati ih da polože oružje i da postanu dio legitimnog političkog procesa”, rekao je John Kerry.

Rusija: Spriječiti štetu od pridruživanja Ukrajine EU-u

Rusija je upozorila na to da će donijeti “zaštitne mjere” pokaže li se da ugovor o pridruživanju, koji u petak trebaju potpisati Evropska unija i Ukrajina, Moldavija i Gruzija, šteti njenoj ekonomiji.


Ukrajina se sprema za sporazum sa EU

“Čim ugovori koje naši partneri u slobodnoj trgovinskoj zoni ZND-a [Zajednica nezavisnih država, bivši SSSR bez baltičkih zemalja i Gruzije] namjeravaju potpisati s EU-om stupe na snagu i ako vidimo da to negativno utječe na to područje (…), svakako ćemo donijeti zaštitne mjere u punoj saglasnosti s pravilima WTO-a [Svjetska trgovinska organizacija]”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruske novinske agencije.

“Želimo vidjeti kakve će biti posljedice za našu trgovinu”, dodao je.

Ukrajina, Moldavija i Gruzija, tri bivše sovjetske republike, u petak zvanično trebaju potpisati ugovor o pridruživanju Evropskoj uniji, što se Moskvi ne sviđa, jer te zemlje izlaze iz zone njenog uticaja, prenose agencije.

Nove proevropske ukrajinske vlasti u martu su potpisale politički dio tog ugovora, a ekonomski dio potpisat će u petak.

U julu će se održati trilateralni razgovori EU-a, Moskve i Kijeva o uslovima provođenja tog dokumenta, rekli su evropski čelnici.

“Spremni smo (na konsultacije) u bilo kojem obliku”, rekao je Lavrov.

Izvor: Al Jazeera i agencije