Peter Greste najavio borbu protiv presude

Greste: Pokušaj zastrašivanja medija (AP)

Novinar Al Jazeere Peter Greste najavio je borbu protiv presude egipatskoga suda, koji ga je osudio na sedam godina zatvora, zajedno s kolegama Mohamedom Fahmyjem i Baherom Mohamedom, osuđenim na po deset godina zatvora.

Trojica novinara Al Jazeere uhićeni su prošle godine i osuđeni za pomaganje Muslimanskoj braći, koju su egipatske vlasti proglasile terorističkom organizacijom.

Trećeg dana odsluženja kazne Greste se javnosti obratio pismom u kojem kaže kako ga je zgrozila presuda od ponedjeljka.

“Tijekom cijelog postupka suđenja tužitelj nije uspijevao dokazati niti djelić konkretnog dokaza u korist nečuvenih optužbi protiv nas. Istovremeno, naši su odvjetnici ukazivali na nebrojene proceduralne pogreške, neregularnosti i zloupotrebu propisa, zbog čega je sud trebao odbaciti ovaj slučaj”, piše Greste u svom pismu.

‘Zastrašivanje medija’

Stoga je najavio kako će učiniti sve što je moguće, odnosno upotrijebiti sve raspoložive mjere kako bi oborio presudu koja, kaže, potvrđuje kako sudski postupak nije vođen zbog optužbi protiv novinara.

“Bio je to pokušaj iskorištavanja suda s ciljem zastrašivanja i ušutkivanja kritičkih glasova medija. Stoga znam kako naša sloboda i, što je još važnije, sloboda egipatskih medija, neće nikad postojati bez bučnog, kontinuiranog pritiska pojedinaca, organizacija za ljudska prava, vlada i bilo koga tko razumije koliko je ta sloboda važna u izgradnji mlade egipatske demokracije”, navodi Greste.

Greste je u pismu naveo kako su i on i njegovi kolege zahvalni na izuzetnoj i jedinstvenoj javnoj podršci koju im je ponudio golem broj ljudi tijekom ovog iskušenja.

“To nas je održalo i nastavit će nas održavati jakima. Moramo ostati posvećeni borbi protiv ove užasne nepravde koliko god je to potrebno”, kaže Greste.

Presuda trojici novinara Al Jazeere u Egiptu izazvala je buru reakcija dužnosnika, organizacija i medija diljem svijeta, koji su dodijeljene kazne i iznesene dokaze protiv novinara nazvali nelogičnim i zabrinjavajućim.

Protesti novinara

Sudac je odlučio da su Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed krivi na osnovu optužbi da su pomagali Muslimanskoj braći i kreirali lažne vijesti, što Al Jazeera odlučno odbacuje.

Direktor Al Jazeere English Al-Anstey kazao je da presuda nije u skladu s “logikom, razumom i pravdom”.

Zaposlenici Al Jazeere i BBC-ja diljem svijeta su nakon presude iskazali odlučno neslaganje sa suđenjem i presudom novinarima u Egiptu u sklopu kampanje #FreeAJStaff, a novinari diljem svijeta održali su mirni prosvjed zbog presuda, koji je održan točno 24 sata nakon izricanja kazni.

Većina medija pisala je o “bizarnim dokazima” tužilaštva, koji su uključivali online videa BBC-ja, medijske izvještaje koji su napravljeni u vrijeme dok nijedan od optuženih nije bio u Egiptu, videospot australskog pjevača Gotyea, fotografiju roditelja Petera Grestea, audiozapis nepoznate osobe koja pjeva, te fotografiju stada ovaca. 

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay kazala je da su masovni sudski procesi u Egiptu, koji su završili s više od 220 smrtnih presuda, “sramotni i predstavljaju parodiju pravosuđa”.

Pillay je izjavila da je “šokirana i prestravljena” presudama i kaznama izrečenim reporterima Al Jazeere.

Bijela kuća tražila pomilovanje

Amnesty International je naveo kako je to bio ”crni dan za medije”.

Šef britanske diplomacije William Hague istaknuo je da je zgrožen presudom, a egipatski veleposlanik bio je pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije.

Kako je naveo Hague, posebno su ga zabrinuli proceduralni nedostaci, te to što ključni dokazi nisu bili dostupni braniteljima optuženih.

Bijela kuća je tražila od egipatskog predsjednika Abdulfattaha al-Sisija da pomiluje novinare Al Jazeere ili da im preinači kazne kako bi odmah mogli biti oslobođeni, te da pomiluje sve ljude kojima su izrečene politički motivirane presude, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

No, egipatski predsjednik izjavio je dan nakon presude kako se neće miješati u sudske presude.

Novinari su uhićeni u prosincu u Kairu, dok su pokrivali posljedice vojnog uklanjanja predsjednika Muhameda Mursija s vlasti u srpnju.

Suci imaju 30 dana da obrazlože presudu, a potom slijede dva mjeseca roka za žalbu.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO