Obama traži pomoć za sirijsku opoziciju

Obama želi pomoći 'provjerenim elementima sirijske oružane opozicije' (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama je od Kongresa tražio odobravanje 500 miliona dolara pomoći za, kako kaže, “umjerenu struju sirijske opozicije”.

Novac bi bio namijenjen “provjerenim elementima sirijske oružane opozicije, kako bi im se pomoglo da zaštite sirijski narod, stabiliziraju područja koja se nalaze pod kontrolom opozicije, pružile neophodne usluge za borbu protiv terorističkih prijetnji i kako bi se potakli uslovi za pregovore”.

Ovaj prijedlog je dio zahtjeva za nepredviđene prekomorske operacije, vrijednog 65,8 milijardi dolara, koji je upućen Kongresu za fiskalnu 2015. godinu, koja počinje od 1. oktobra.

“Administracija će razraditi sve detalje za ovaj program uz konsultacije sa Kongresom i našim međunarodnim partnerima”, saopćila je Bijela kuća.

Washington razmatra opcije za pružanje dodatne pomoći pobunjeničkim snagama pored trenutne pomoći, koja uglavnom uključuje “nesmrtonosnu podršku”.

Pomoć pobunjenicima

I dok američki zvaničnici uglavnom odbijaju javno komentirati šta tačno poduzimaju da obuče opozicione grupe, Obamina savjetnica za državnu sigurnost Susan Rice je ranije ovog mjeseca priznala da Pentagon pomaže sirijskim pobunjenicima u vidu “smrtonosne i nesmrtonosne podrške”.

Od marta 2011. zeleno svjetlo dato je za otprilike 287 miliona vrijednu uglavnom nesmrtonosnu podršku u Siriji, a CIA je u Jordanu učestvovala u tajnom vojnom programu obuke za umjerene pobunjenike.

Ovaj zahtjev dolazi u izuzetno osjetljivo vrijeme za Bliski istok, u periodu kada se sunitski pobunjenici Islamske države Irak i Levant (ISIL), koji u Iraku prijete da zauzmu Bagdad, spajaju sa pobunjenicima u Siriji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su kazale da su pripadnici ogranka Al-Kaide, Al-Nusra Front, obećali svoju lojalnost ISIL-u, te mu predali kontrolu s obje strane granice.

Predloženih 500 miliona dolara pomoći je dio “Inicijative za stabilizaciju regije”, vrijedne 1,5 milijardi dolara, kojom bi se stabilizirali sirijski susjedi Jordan, Liban, Turska i Irak i čime bi se podržale zajednice koje su primile izbjeglice.

Izvor: Agencije