Iračka vojska pokrenula akciju na Tikrit

Iračke Vladine vojne snage pokrenule su vojnu akciju na Tikrit, grad koji se nalazi pod kontrolom boraca oružane grupe Islamska države Irak i Levant.

Svjedoci ističu kako u samom gradu trenutno traju žestoke borbe. Helikopteri su iskrcali komandose na gradski stadion. Snajperisti su rapoređeni po višim zgradama u Tikritu, koji je pao u ruke pobunjenika nakon zauzimanja Mosula.

U međuvremenu, irački premijer Nouri Al-Maliki sastao se sa vojnim komandantima te zemlje i istakao da je sigurnost glavnog grada prioritet.

„Nećemo oprostiti nikome ko pravi probleme. Biće priveden i stogo kažnjen. Sigurnost Bagdada ne smije biti dovedena u pitanje”, rekao je Maliki.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) danas je saopćila da su irački pobunjenici početkom juna pogubili najmanje 160 zarobljenika u Tikritu.

Do tih podataka došli su na osnovu analize satelitskih snimaka i fotografija koje su objavili sami pobunjenici, navodi se u saopćenju, prenijela je agencija AP.

HRW je naveo da su pobunjenici iz organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) između 11. i 14. juna pogubili 160 do 190 ljudi na dvije lokacije u Tikritu.

“Broj žrtava mogao bi biti mnogo veći, ali istraga ne može biti dovršena zbog poteškoća u pronalaženju tijela i pristupa lokacijama”, saopćeno je iz HRW-a.

Pobunjenici iz ISIL-a, koji su preuzeli kontrolu nad velikim dijelovima sjevernog Iraka i početkom mjeseca zauzeli gradove Mosul i Tikrit, objavili su nedavno fotografije na kojima se vidi kako njihovi borci masakriraju veliki broj zarobljenih iračkih vojnika.

U bombaškom samoubilačkom napadu u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, danas je poginula 21 osoba, dok je 49 osoba ranjeno, javila je Anadolija.

Prema navodima policije napad se dogodio u mjestu Babu'l-Derveze u Bagdadu.

Još niko nije preuzeo odgovornost za samoubilački napad.

Kina evakuira svoje radnike iz Iraka

Kineske vlasti evakuirale su iz sukobima zahvaćenog sjevera Iraka više od 50 radnika, a očekuje se da će još 1.200 biti evakuirano tokom narednih dana, objavili su kineski državni mediji.

Nešto više od 50 radnika kineske kompanije u sektoru mašinstva CMEC sinoć je helikopterima prebačeno sa sjevera Iraka u Bagdad, objavio je list China Daily.

Još 1.200 radnika koji su zarobljeni u gradu Samara na sjeveru zemlje “u naredna tri dana” autobusima će biti prevezeno u Bagdad, navode mediji.

Kina je najveći strani investitor u iračku naftnu industriju, a u Iraku se trenutno nalazi više od 10.000 kineskih radnika koji rade na velikom broju projekata širom Iraka, ali uglavnom na jugu zemlje gdje nema borbi.

Novi američki specijalci u Bagdadu

Novih 50 američkih specijalaca stiglo je u Bagdad pod komandom generala, objavio je Pentagon, navodeći kako je riječ o postepnom jačanju savjetničke misije koja bi trebala iračkoj vlasti pomoći u borbi protiv sunitskog ustanka.

Pentagon kaže kako je prvi od dvaju planiranih zajedničkih operativnih centara u Iraku aktiviran, što unapređuje mogućnost nadzora američkih timova i prikupljanja informacija o stanju na terenu, među ostalim i informacija o iračkim snagama sigurnosti.

“On će, naravno, djelovati kao fuzijsko središte u koje će se slijevati informacije različitih timova i zatim analizirati”, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Steve Warren.

Iračku vojsku od milion vojnika obučio je i opremio SAD, a kada su na sjeveru zemlje suniti pod vodstvom organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) počeli veliki napad kojim su 10. juna zauzeli i Mosul, najveći grad na sjeveru, vojska se uglavnom raspršila.

No, posljednjih su dana Vladine snage počele uzvraćati, a u odbrani najveće rafinerije nafte u Baijiju oslanjaju se na elitne komandose koje dovoze helikopterima.

Obama šalje ukupno 300 vojnika

Dolaskom novih 50 Amerikanaca, a Pentagon kaže kako su stigli u srijedu navečer, na terenu je 180 od 300 američkih vojnika koje je predsjednik Barack Obama poslao u Irak.

Očekuje se da će im za preliminarnu procjenu stanja trebati dvije do tri sedmice.

Prethodno je američki državni sekretar John Kerry svojim kolegama iz Jordana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na susretu održanom u Parizu, posvećenom iračkoj krizi i prijetnjama militanata ISIL-a, rekao da su oni “ne samo prijetnja Iraku, nego i cijeloj regiji”.

Odgovarajući na upit o mogućnosti američkih zračnih napada kako bi se zaustavili pobunjenici, jedan od dužnosnika State Departmenta rekao je kako je Kerry obavijestio svoje kolege da SAD “proučava moguće mete, ali još nije donio nikakvu odluku o vojnoj akciji”.

ISIL, prisutan i u Siriji, želi uspostaviti islamski kalifat na dijelu teritorije Iraka i Sirije, a njegova ofanziva prijeti i susjednim zemljama, poput Saudijske Arabije i Jordana.

Izvor: Agencije