Srušen helikopter ukrajinske vojske

U blizini Slavjanska na istoku Ukrajine srušen je helikopter ukrajinske vojske, potvrdio je to njihov portparol. Napad su izveli proruski separatisti, a poginulo je svih devet članova posade. 

Napad se dogodio uprkos primirju, na koje su pristali proruski separatisti.

Očekivalo se da bi mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petrea Porošenka, kojeg su podržale i zapadne sile, ali i predsjednik Rusije, konačno mogao dovesti do stabilizacije.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Porošenkov mirovni plan, između ostalog, uključuje amnestiju onima koji polože oružje i sigurnosni koridor na rusko-ukrajinskoj granici. Taj mu je potez osigurao podršku Zapada, ali i ruskog predsjednika Putina, koji je pozvao zvanični Kijev da pregovara sa predstavnicima samoproglašenih vlasti na istoku.

Kršenje prekida vatre

Predstavnici ruske milicije tvrde kako teže ka stabilizaciji.

”Mislimo da je mirovni plan dobar. Po njemu, civili, žene i djeca neće biti meta napada ili ubijeni. Ipak, ukrajinske snage nisu prestale s borbama. Mi ćemo uvijek podržati put mirnog stabiliziranja situacije, tako da se ukrajinska vojska više ne može sukobljavati s nama. Niko ne želi rat, svi smo željni mira”, kaže predstavnik ruske milicije.

Njihov entuzijazam, međutim, neki ne dijele. 

”Ne zanima nas mirovni plan i ne možemo prihvatiti njegove stavke. Ukrajinska vlada neće povući vojsku odavde, čak i ako budemo pregovarali. Njihovi planovi i sugestije nikad nisu bili predmet razgovora, tako da nemamo komentara. Mogu raditi što žele, naši stavovi se neće mijenjati. Vjerujemo da je pravda na našoj strani”, kaže Vladimir Inogorodskik, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk.

Primirje traje do 27. juna. Uprkos tome, jedni druge optužuju za sporadična kršenja prekida vatre.

Istovremeno, nastavljaju se diplomatski napori da se kriza konačno riješi. U Kijevu je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeier sa premijerom Arsenijem Jacenjukom, a nešto kasnije i sa predsjednikom Porošenkom.

U Moskvi, predsjednik Vladimir Putin u pismu Savjetu Federacije traži ukidanje prava na vojnu intervenciju u Ukrajini, što bi Gornji dom mogao razmatrati sutra.

Glasnogovrnik Kremlja ovaj potez povezuje s približavanjem trilateralnih pregovora o sukobima na istoku Ukrajine, u kojima će učestvovati Rusija.

Putin u posjeti Austriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u posjetu Beču, tokom koje će se sastati s državnim vrhom Austrije, što je naišlo na kritiku iz redova Evropske unije.

U Uniji ne vlada veliko oduševljenje zbog posjete Putina Austriji, predsjedavajućoj zemlji EU-a, od izbijanja krize u Ukrajini, prenose agencije.

Tako je šef švedske diplomatije Carl Bildt poručio da njegova zemlja ne bi pozvala Putina zbog aktuelne krize u Ukrajini.

Kazao je da Putin pokušava unijeti podjelu u EU te da to Rusi uvijek čine kada su u teškoj situaciji.

I šef litvanske diplomatije Linas Linkevičius izrazio je negodovanje pozivom Beča Putinu da posjeti Austriju, rekavši kako je riječ o pokušaju Moskve da unese razdor u EU.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz branio je odluku te zemlje da realizuje posjetu Putina, istakavši da time predsjednik Fisher nije djelovao suprotno stavu EU-a, već da teži ka traženju kanala za razgovore.

Poručio je kako je uvjeren da će Fisher u razgovoru s Putinom “naći jasne riječi” u vezi s krizom u Ukrajini.

Sastanak NATO-a

Istovremeno, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastat će se u utorak u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini i pripremili teren za predstojeći samit u Walesu.

Na sastanak ministarskog vijeća pozvan je i novi ukrajinski šef diplomatije Pavlo Klimkin, kao i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, najavljeno je iz sjedišta NATO-a.

Osim o ukrajinskoj krizi, ministri će razgovarati i o napretku koji su zemlje kandidati ostvarili na putu za članstvo u NATO, mada će konačna odluka o proširenju sačekati samit u Walesu, koji je zakazan za septembar.

Sastanak će početi radnom večerom i nastavit će se u srijedu, a na dnevnom redu je i plansko povlačenje iz Afganistana, koje treba biti završeno do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije