Lokalni izbori u Sloveniji 5. oktobra

Službena kampanja počet će mjesec pred izbore (EPA)

Lokalni izbori u Sloveniji bit će održani 5.oktobra, a na njima se u dva izborna kruga biraju gradonačelnici i općinska vijeća u više od 200 općina, piše u odluci koju je u utorak potpisao predsjednik Parlamenta Janko Veber, piše Hina.

U ponedjeljak 21. jula počinju teći zakonski rokovi u predizbornom kalendaru, a službena kampanja počet će mjesec pred izbore, pojasnio je Veber.

Na pitanje o velikom broju općina u Sloveniji i nekim političkim inicijativama da se njihov broj prepolovi i tako smanje finansijski troškovi države, Veber je rekao da je to pitanje koje se može riješiti jedino promjenom Ustava i da je prije toga potrebno pripremiti dokument kojim bi se utvrdilo koliki bi broj općina za Sloveniju bio najprihvatljiviji.

Parlamentarni izbori u julu

Slovenija, sa blizu dva miliona građana, ima više od 200 općina, od kojih mnoge imaju manje od 5.000 stanovnika, što je ranije bio prag za osnivanje općine.

Ustavni sud te zemlje odbacio je zahtjeve da se parlamentarni izbori, raspisani za 13. juli, odgode. To je tražilo više građanskih inicijativa i stranaka.

Ustavne sudije jednoglasnom su odlukom presudili da se izbori moraju održati na dan kad su raspisani, budući da je Parlament već raspušten, a prema Ustavu – novi saziv treba konstituirati najkasnije dva mjeseca nakon raspuštanja starog.

Izvor: Agencije