Kerry poziva na jedinstvo u Iraku

Američki državni tajnik John Kerry sastao se sa vođom iračkih Kurda, kojega je pozivao na intenzivniju suradnju sa službenim Bagdadom. Potpora vlastima Iraka bit će snažna i konstantna, moto je posjeta Kerryja Iraku.

Kerry je u Irbilu pozvao predsjednika kurdske autonomne pokrajine Massouda Barzanija da bude „glavni igrač“ u sprečavanju dezintegracije zemlje, dok sukobi u Iraku i dalje traju.

Namjera mu je, tijekom posjeta sjeveru Iraka, pozvati kurdske lidere da se ne povlače iz političkog procesa u Bagdadu, nakon što su sigurnosne snage preuzele kontrolu nad Kirkukom, naftom bogatom gradom na sjeveru zemlje.

„Formiranje Vlade najveći je izazov s kojim se suočavamo. U proteklim danima suradnja sigurnosnih snaga ovdje u kurdskoj pokrajini bila je ključna za povlačenje jasne crte u odnosu na skupinu Islamska država Irak i Levant, kao i na pružanje pomoći iračkim snagama“, poručio je Kerry.


Jordan jača sigurnost granica sa Irakom

Iako možda protivno stavu o službenoj politici Washingtona, u glavnom gradu Iraka vlada mišljenje kako su upravo Amerikanci ključ rješenja krize.

„Ako Amerika smatra da se situacija u Iraku pogoršava, kao što je bio slučaj sa Mosulom, mislim da će doći do zračnih napada. Neće biti dovoljno samo poslati vojne savjetnike. Ako irački lideri osnuju vladu nacionalnog jedinstva i udovolje zahtjevima ljudi i političkih sila – politička kriza bit će riješena“, smatra politički analitičar Ihsan al-Shamari.

„John Kerry i američka administracija jedini su koji mogu zaustaviti ovo. Amerika je kriva za trenutačna događanja u zemlji. Irački političari nisu uspjeli voditi ovu zemlju, pa SAD treba da uskoči. Oni su krivi za kašnjenja isporuke oružja i municije iračkoj vojsci“, ukazuje Bahjat Talib, irački politički aktivist.

Kerry je doputovao u utorak u iračku autonomnu kurdsku regiju, dan nakon iznenadnog posjeta Bagdadu, gdje je izjavio da će SAD pružiti značajnu potporu Iraku u borbi protiv pobunjenika.

Zračni napad na Baiji

U zračnim napadima na naftom bogati grad Baiji danas je ubijeno najmanje 19, a ranjeno 17 osoba, priopćili su dužnosnici.

Među žrtvama ima i civila, iako su mete napada bili pobunjenici, ali još nije poznato ima li poginulih pobunjenika, prenosi AFP.

Sunitski pobunjenici potvrdili su kako su u potpunosti zauzeli glavnu i najveću iračku naftnu rafineriju u Baijiju, sjeverno od Bagdada, piše Tanjug.

Amerikanci o ratu u Iraku

Samo 18 posto Amerikanaca smatra kako je rat u Iraku bio vrijedan plaćene cijene, uključujući utrošeni novac i gubitak života američkih građana, pokazuje nova anketa provedena u SAD-u.
Čak 75 posto ispitanih reklo je kako rat nije bio vrijedan cijene, što je skok u odnosu na 67 posto onih koji su isti odgovor dali u studenom 2011. godine (uoči potpunog povlačenja američkih trupa iz Iraka), prenosi Tanjug.
U kolovozu 2003. godine, pet mjeseci poslije početka invazije, bilo je 43 posto onih koji su smatrali kako irački rat nije vrijedan cijene.
Prema novoj anketi CBS-a i New York Timesa, 63 posto republikanaca i 79 posto demokrata te neovisnih smatra kako rat nije bilo vrijedan plaćene cijene.

Rafinerija je bila pod opsadom 10 dana, a iračke sigurnosne snage su nekoliko puta uspjele odbiti ofenzivu pobunjenika.

Glasnogovornik pobunjenika, čije se ime ne navodi, objavio je kako će rafinerija biti predana lokalnim plemenima na upravljanje.

Istaknuo je kako se pohod na Bagdad nastavlja.

Pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzeli su, otkad su pokrenuli ofenzivu prije dva tjedna, veće dijelove teritorija sjeverno i zapadno od Bagdada, uključujući i Mosul, drugi grad po veličini u Iraku.

Zauzeli su i sve granične prijelaze ka Siriji i Jordanu, a približavaju se i ključnoj brani u blizini Hadithe.

U rafineriji je bilo 15.800 radnika i 100 stranih stručnjaka, a većina je napustila radna mjesta prije napada.

Ubijeno najmanje 1.075 osoba

Najmanje 1.075 ljudi, većinom civila, ubijeno je u Iraku tijekom lipnja, priopćio je u utorak promatrački tim Ujedinjenih naroda za ljudska prava u toj zemlji.

Prema podacima UN-a, od 5. do 22. lipnja najmanje 757 civila je ubijeno, a 599 ranjeno u provincijama Nineveh, Diyala i Salah al-Din, prenio je AP.

Glasnogovornik tima UN-a Rupert Colville rekao je novinarima u Ženevi kako bi tu brojku “trebalo smatrati minimalnom” i kako su tim podacima obuhvaćena neka provjerena ubijanja po kratkom postupku, kao i izvansudska smaknuća civila, policajaca i vojnika.

Prema njegovim riječima, još najmanje 318 osoba je ubijeno, a 590 ranjeno tijekom istog razdoblja u lipnju u Bagdadu i južnim područjima zemlje, a mnogi među njima su stradali u najmanje šest odvojenih bombaških napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije