Jagland ponovno na čelu Vijeća Evrope

Manfred Weber i Martin Schulz postigli su dogovor o podjeli mandata na čelu EP-a (EPA)

Parlamentarna skupština Vijeća Europe ponovno je izabrala Thorbjorna Jaglanda za glavnog tajnika Vijeća Europe, objavljeno je na internetskoj stranici te organizacije.

Norvežanin Jagland, koji je na novih pet godina izabran u prvom krugu glasovanja, dobio je 156, a Sabine Leutheusser-Schnarrenberger iz Njemačke 93 glasa.

Jagland je 2009. godine prvi put izabran za glavnog tajnika Vijeća Europe. Bio je predsjednik norveškog parlamenta od 2005. do 2009. godine.

U Strasbourgu je u tijeku zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koje se završava u petak. Parlamentarcima će se u četvrtak obratiti ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, prenosi Fena. 

Podjela mandata predsjednika EP-a

Čelnici dviju najvećih političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se da će u prve dvije i pol godine mandata ovog saziva predsjednik tog tijela biti socijalist, a u preostale dvije i pol godine kandidat Europske pučke stranke (EPP).

Na sastanku čelnika zastupničkih klubova Manfreda Webera iz EPP-a i Martina Schulza (socijalisti i demokrati), dogovorena je podjela mandata predsjednika Europskog parlamenta, kao što je bio slučaj i u prethodnim sazivima.

U prve dvije i pol godine to će biti socijalist Martin Schulz, a od 1. siječnja 2017. godine kandidat EPP-a.

Iz EPP-a je priopćeno kako je na sastanku postignut veliki napredak u formiranju većine u Europskom parlamentu i o oblikovanju reformskog programa za sljedećih pet godina.

Konstitutivna sjednica 1. jula

“Čelnici dviju skupina Manfred Weber i Martin Schulz postigli su znatan napredak u oblikovanju stabilne i održive većine u Europskom parlamentu te u oblikovanju reformskog programa za idućih pet godina”, navodi se u priopćenju.

Novi saziv Europskog parlamenta održat će konstitutivnu sjednicu 1. srpnja, kada bi trebao biti i izabran predsjednik Parlamenta.

Na idućoj plenarnoj sjednici, sredinom srpnja, Europski parlament bi mogao glasovati o novom predsjedniku Europske komisije, ako šefovi država ili vlada na svom summitu krajem ovoga tjedna imenuju kandidata.

Očekuje se da će na tom summitu za nasljednika Josea Manuela Barrosa biti predložen bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Izvor: Agencije