Ime predsjedničkog kandidata AKP-a 1. jula

Očekuje se da aktuelni premijer Erdogan bude predsjednički kandidat vladajuće Partije pravde i razvoja (AFP)

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja objavit će ime kandidata za predsjedničke izbore na sastanku 1. jula, a očekuje se da će to biti aktuelni premijer Recep Tayyip Erdogan, izjavio je agenciji Reuters neimenovani zvaničnik stranke.

Erdogan, koji više od decenije dominira turskom političkom scenom, nije krio ambicije da se ponovo bori za mjesto šefa države.

Ipak, tu namjeru mora i zvanično objaviti.

Dvije najveće opozicione stranke u Turskoj najavile su nedavno da će, za zajedničkog kandidata na izborima 10. augusta, predložiti bivšeg šefa Organizacije za islamsku saradnju Ekmeleddina Ihsanoglua.

Ihsanoglu će biti kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije i desničarske Partije nacionalističkog pokreta.

Predstojeći izbori bit će prvi na kojima će se turski predsjednik direktno birati.

Ranije je to radio parlament.

Operacija ‘Bubica’

Erdogan je danas u obraćanju parlamentarcima iz AKP-a u Ankari poručio da su različitosti bogatstvo, a nikako razlog za sukobe, prenosi agencija Anadolija.

„Različitosti su bogatstvo, nikako razlog za sukobe. Uvijek smo jednako gledali na pripadnike svih zajednica i kultura“, rekao je turski premijer, dodajući kako je, kada je riječ o njegovoj državi, jedini kriterij bio da građani budu njeni državljani kako bi uživali sva prava državljana Turske.

Istakao je kako će kandidat partije na čijem se čelu trenutno nalazi, koji će ući u utrku na izborima za šefa države 10. augusta, zvanično biti predstavljen prvog jula.

Govoreći o operaciji „Bubica“, u okviru koje je uhapšeno 11 osoba zbog postavljanja sistema za prisluškivanje u radnu sobu u Uredu premijera u Ankari, Erdogan je istakao kako je „prisluškivanje premijera države – veleizdaja“.

„To je izdaja države i svakog njenog građanina. Izdaja je tim veća kada neko obuče policijsku uniformu, pa postavlja uređaje za prisluškivanje u radne prostorije zvaničnika.“

Izvor: Agencije