Cameronov bivši savjetnik proglašen krivim

Političko-medijski skandal doveo je do ukidanja 168 godina starog tabloida u ljeto 2011 (EPA)

Andy Coulson, bivši glavni urednik tabloida News of the World medijskog mogula Ruperta Murdocha, proglašen je u utorak krivim za prisluškivanje telefonskih razgovora i nezakonito plaćanje dužnosnicima za dobivanje informacija, a Rebekah Brooks, bivša izvršna urednica News Internationala oslobođena je krivice.

I Brooks je ranije radila kao glavna urednica lista News of the World. Coulson (46) i Brooks (46) smatraju se bliskim premijeru Davidu Cameronu, kome je Coulson bio direktor komunikacija.

Presuda je izrečena nakon sudskog procesa koji je trajao 130 dana, a uz Coulsona osuđeno je još sedam osoba umiješanih u isti slučaj, prenosi AFP.


Rebekah Brooks je oslobođena krivice [AP]

Prisluškivanje su provodili zaposlenici tabloida u Murdochovom vlasništvu između 2000. i 2006. Coulson i Brooks su nezakonito plaćali dužnosnicima za dobivanje informacija, a Coulson je plaćao za telefonske brojeve visokog britanskog plemstva te brojeve njihovog osoblja u saradnji s još jednim bivšim urednikom, Cliveom Goodmanom.

Udružili su se da bi ilegalno dobili informacije o kraljevskoj porodici i ljudima koji žive u Buckinghamskoj palati.

Ugašen tabloid

Političko-medijski skandal doveo je do ukidanja 168 godina starog tabloida u ljeto 2011, a Coulson je morao podnijeti ostavku na mjesto Cameronovog direktora komunikacija.

Presuda će biti naknadno izrečena, a krivično djelo za koje je osuđen kažnjivo je zatvorom.

Po izricanju presude Rebekah Brooks je zadržala pribranost, no kasnije je, prenose mediji, iz sudnice izvedena uz pratnju medicinske sestre, javlja Reuters.

Britanci su bili bijesni kada se prošle godine saznalo da su novinari News of the Worlda rutinski hakirali telefone i plaćali mito kako bi došli do informacija.

Cameron je izjavio kako je bio u krivu što je za direktora komunikacija 2007. angažovao Coulsona te se zbog toga izvinio. “Iskreno mi je žao što sam ga zaposlio. To je bila potpuno pogrešna odluka”, rekao je.

Izvor: Agencije