Cameron traži da EU glasa o Junckeru

Cameron je zahtjev da se glasa o Junckeru iznio na napetom sastanku s predsjednikom Evropskoga vijeća Hermanom van Rompuyem (AP)

Europski čelnici glasovat će o tome treba li Jean-Claude Juncker postati novi predsjednik Europske komisije jer je na tome u ponedjeljak inzistirao britanski premijer David Cameron, objavljeno je iz Cameronova ureda.

Prvi je put njegova glasnogovornica odbila isključiti mogućnost da Cameron preporuči glasovanje “Ne” na referendumu o ostanku Britanije u Europskoj uniji, a takav je referendum Cameron obećao Britancima 2017. pobijedi li dogodine na izborima, prenosi Hina.

Cameron je zahtjev da se glasuje o Junckeru iznio na napetom sastanku s predsjednikom Europskoga vijeća Hermanom van Rompuyem, a tako on priprema teren za žučan obračun u četvrtak i petak na sastanku čelnika EU-a u Bruxellesu.

Pritisak euroskeptika

Ishod glasovanja mogao bi naglasiti britansku izoliranost, a glasači doma vidjeli bi da je njihov premijer pod pritiskom europskeptika u sve jačoj britanskoj stranci UKIP kao i u redovima vlastitih konzervativaca, odlučan u želji da se EU mijenja.

No, podizanjem uloga u sukobu u kojemu ne može pobijediti, Cameron riskira i još snažnije britansko priklanjanje izlasku iz Unije.

Jean-Claude Juncker ostaje njemački favorit za predsjednika Europske komisije, potvrdila je nedavno njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku s kolegama iz Švedske, Britanije i Nizozemske.

Međutim, njihov je zajednički stav da prioriteti mini summita, održanog u Švedskoj, nisu bile kadrovske odluke nego buduća europska politika i njezini zadaci.

Mnogi njemački mediji su ga prozvali “antijuncker summit” s obzirom na to da su sudionici, osim kancelarke, jasni protivnici njegova izbora na mjesto predsjednika Europske komisije.

Merkel podržava Junckera

Angela Merkel tom je prilikom ponovno pružila potporu svom kandidatu.

“Kadrovske odluke nisu bile glavna tema našeg sastanka. Međutim, pomenula sam i opet ću to ponoviti – za mene je Jean-Claude Juncker kandidat za predsjednika Komisije i voljela bih ga vidjeti na toj poziciji. To sam rekla u Njemačkoj, to sam rekla ovdje. Iako, ponavljam, to nije bila glavna tema našeg sastanka”, kazala je tada Merkel.

Iako ga nije izravno spominjao, britanski premijer jasno je dao do znanja da nije promijenio svoje protivljenje imenovanju Junckera.

David Cameron je tada poručio da želi ostaviti Britaniju u reformiranoj EU i da su potrebni pravi ljudi na čelnim mjestima kako bi proveli stvarne reforme.

Izvor: Agencije