Burne reakcije na presudu novinarima Al Jazeere

 

Presuda trojici novinara Al Jazeere u Egiptu, koji su osuđeni na sedam do deset godina zatvora, izazvala je buru reakcija zvaničnika, organizacija i medija širom svijeta, koji su dodijeljene kazne i iznesene dokaze protiv novinara nazvali nelogičnim i zabrinjavajućim.

Zaposlenici Al Jazeere i BBC-ja širom svijeta danas su ponovo iskazali odlučno neslaganje sa suđenjem i presudom novinarima u Egiptu u sklopu kampanje #FreeAJStaff.

Sudija je odlučio u ponedjeljak da su Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed krivi na osnovu optužbi da su pomagali Muslimanskoj braći i kreirali lažne vijesti, što Al Jazeera odlučno odbacuje.

Greste i Fahmy su osuđeni na sedam godina zatvora, dok je Mohamed dobio dodatne tri godine kazne zbog posjedovanja municije.


Roditelji Petera Grestea ne odustaju od borbe za sina

Još šest novinara Al Jazeere u odsustvu je osuđeno na 10 godina zatvora, među njima i Dominic Kane te Sue Turton.

Većina medija piše o “bizarnim dokazima” tužilaštva, koji su uključivali online videa BBC-ja, medijske izvještaje koji su napravljeni u vrijeme dok nijedan od optuženih nije bio u Egiptu, videospot australskog pjevača Gotyea, fotografiju roditelja Petera Grestea, audiozapis nepoznate osobe koja pjeva te fotografiju stada ovaca.

Radili su izvrstan posao

Tužilaštvo nije navelo kontekst iz kojeg su izveli te dokaze niti šta bi oni mogli značiti u dokazivanju krivice optuženih, prenose mediji.

Odbrana je ostala pri stavu da su novinari pogrešno optuženi i da tužilaštvo nije uspjelo dokazati nijednu optužbu.

Egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi izjavio je u utorak da se neće miješati u sudske presude.

Rekao je da će egipatske vlasti poštivati nezavisnost sudstva, prenijela je agencija Reuters.


Milica Pešić o presudi Al Jazeerinim novinarima

”Pozivamo ministre svakog jutra u sedam sati kako bismo razgovarali o aktuelnim situacijama u zemlji. Ja sam ministru pravde rekao jednu stvar – nećemo se miješati u pravosuđe jer je ono u Egiptu nezavisno i uzvišeno. Niko se neće miješati u poslove državnih institucija, niti će ih komentarisati. Ako želimo državu zasnovanu na institucijama, moramo poštovati odluke suda”, rekao je.

Milica Pešić, izvršna direktorica Instituta za medije i različitost iz Londona i bivša novinarka BBC-ja, kazala je za Al Jazeeru kako je nakon presude najvažnije da se u svijetu diže velika buka te da vlade, pogotovo američka, vrše pritisak na Egipat.

Dodala je kako je zabrinjavajuća i situacija u kojoj se nalaze i drugi zatvoreni Egipćani.

Direktor Al Jazeere English Al Anstey kazao je da presuda nije u skladu s “logikom, razumom i pravdom”.


Globalni protest novinara zbog presude novinarima Al Jazeere

“Danas su trojica kolega i prijatelja osuđena i bit će zadržana iza rešetaka zato što su radili izvrstan posao i zato što su bili odlični novinari. ‘Krivi’ su zbog pokrivanja priča s izvrsnim vještinama i integritetom. ‘Krivi’ su zato što su branili pravo ljudi da znaju šta se dešava u svijetu”, kazao je Anstey u ponedjeljak.

Bijela kuća je zatražila od egipatskog predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija da pomiluje novinare Al Jazeere ili da im preinači kazne kako bi odmah mogli biti oslobođeni, te da pomiluje sve ljude kojima su izrečene politički motivirane presude, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

‘Crni dan za medije’

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay kazala je da su masovni sudski procesi u Egiptu, koji su završili s više od 220 smrtnih presuda, “sramotni i predstavljaju parodiju pravosuđa”.


Jasmina Popović o presudi Al Jazeerinim novinarima

Pillay je izjavila da je “šokirana i prestravljena” presudama i kaznama izrečenim reporterima Al Jazeere.

Amnesty International je naveo kako je to ”crni dan za medije”.

”U izvjesnom smislu, iznenađeni smo ovom presudom jer smo se nadali da će prevladati razum. Mnogi su istakli kako zapravo nije bilo nikakvih dokaza protiv novinara Al Jazeere, naprotiv”, rekao je Steve Crawshaw iz AI-ja.

Australska vlada je šokirana presudom, a jedan od osuđenih novinara, Peter Greste, državljanin je te zemlje.

Australske vlasti su zabrinute i zgrožene, kaže ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

“Ovakva presuda ničim ne podupire tvrdnje u Egiptu o tranziciji ka demokratiji. Australska vlada poziva novu vlast u Egiptu da razmotri kakva se poruka šalje svijetu o stanju u Egiptu.”

Hague zgrožen presudom

Egipatski ambasador je pozvan na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije.


Nevjerica zbog egipatske presude novinarima Al Jazeere

Šef diplomatije William Hague istakao je da je zgrožen presudom.

Kako je naveo, posebno ga zabrinjavaju proceduralni nedostaci te to što ključni dokazi nisu bili dostupni braniteljima optuženih.

Sloboda medija je kamen temeljac stabilnog i prosperitetnog društva, upozorio je Hague.

Novinari su uhapšeni prošlog decembra u Kairu, dok su pokrivali posljedice vojnog uklanjanja predsjednika Muhameda Mursija sa vlasti u julu.

Sudije imaju 30 dana da obrazlože presudu, a potom je dva mjeseca rok za žalbu.

Izvor: Al Jazeera i agencije