Boko Haram oteo još 60 djevojčica

Naoružani napadači u provinciji Borno, na sjeveroistoku Nigerije, ubili su u jednom selu najmanje 30 osoba te oteli blizu 60 djevojčica, prenosi agencija Anadolija.

Državna televizija NTATV saopćila je kako se smatra da su napadači, koji su upali u selo Kummabza, pripadnici pobunjeničke grupe Boko Haram.

Lokalni izvori, koji su to potvrdili za ovaj televizijski kanal, kazali su kako su napadači pucali na kuće i narod te da su oteli blizu 60 djevojčica između tri i 12 godina.

Grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku znači “Zabranjeno zapadno obrazovanje”, djeluje u Nigeriji, državi koja je, sa populacijom od gotovo 160 miliona, najnaseljenija afrička država.

Članovi organizacije počeli su s provođenjem nasilja u Nigeriji nakon smrti njihovog lidera Mohammada Yusufa u zatvoru 2009. godine, a 14. aprila u gradu Chibok oteli su veliki broj učenica.

Samo 54 učenice vratile su se kućama, dok se za ostale još ne zna gdje se nalaze.

Lider organizacije Abubakar Shekau nedavno je na internetu objavio snimak na kojem govori da su djevojčice oteli pripadnici grupe Boko Haram te da traže njihovu zamjenu za svoje članove koji su u zatvoru.

Zračni napad

Više od 70 pripadnika Boko Harama poginulo je u zračnom napadu nigerijske vojske, objavio je u utorak dnevnik Vanguard.

Napad je izveden nakon što je Boko Haram napao nekoliko sela u blizini Chiboka, grada u kojem je ta grupa sredinom aprila otela više od 200 djevojčica. U tom je napadu ubijeno više od 40 ljudi. Vojska ih je stigla u nedjelju dok su bježali iz tog područja, navodi list.

„Vidjeli smo mnoga mrtva i osakaćena tijela terorista kako leže na tlu i vise s drveća i grmlja“, rekao je mještanin Joshua Yakubu.

Glasnogovornik vojske potvrdio je incident.

U međuvremenu su kamerunski vojnici uhvatili 40 pripadnika Boko Harama na tržnici u Maroui, na sjeveru države, objavila je državna televizija CRTV.

Kamerun je na daleki sjever države poslao blizu 2.000 vojnika nakon sporadičnih napada iz Nigerije.

Izvor: Al Jazeera i agencije