SAD šalje Egiptu 575 miliona dolara pomoći

Sjedinjene Američke Države su obećale osigurati i 10 helikoptera tipa "Apache" (AP)

Sjedinjene Američke Države su objavile da su izdvojile vojnu pomoć vrijednu 575 miliona dolara, namijenjenu Egiptu, koja je bila zamrznuta od svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija prošle godine.

Saopćenje je objavljeno u trenutku kada je američki državni sekretar John Kerry u posjeti Kairu.

Zvaničnici State Departmenta su saopćili da je vojna pomoć odobrena vlastima u Kairu prije desetak dana, nakon što je dobijeno “zeleno svjetlo” od Kongresa.

Veći dio sredstava bit će iskorišten za realizaciju postojećih ugovora u oblasti odbrane, prenosi Tanjug.

Pomoć u borbi protiv pobunjenika

Sjedinjene Američke Države su obećale da će osigurati i 10 helikoptera tipa “Apache” koje bi egipatska vojska koristila u borbi protiv pobunjenika na Sinajskom poluotoku.

Kerry je tokom posjete Kairu izjavio da je sa Sisijem imao otvorene razgovore o nizu pitanja i naglasio snažnu podršku SAD-a “za poštivanje svih prava i sloboda u Egiptu, uključujući slobodu izražavanja i mirnog okupljanja.”

Sisi je preuzeo kontrolu nad Vladom u julu prošle godine nakon što je svrgnuo s vlasti demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija i njegovu Muslimanski braću.

Pokret Muslimanska braća zatim je zabranjen, a stotine članova i drugih demonstranata osuđene su na smrt na suđenjima koja su, u mnogim slučajevima, trajala samo nekoliko sati.

Washington smjenu Vlade nije nazvao državnim udarom, a da je to učinio, prema američkom zakonu, morao bi ukinuti milijarde dolara pomoći Egiptu.

Izvor: Agencije


Povezane

Egipatski sud u gradu Minyi potvrdio je smrtnu kaznu za 183 pristalica Muslimanske braće, uhapšenih u vrijeme masovnih protesta nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija. Na smrtne presude, tvrde advokati, još se može žaliti.   

Published On 21 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO