Kerry Egiptu: Poštujte slobodu medija

Kerry će sa egipatskim predsjednikom razgovarati o situaciji u Egiptu i Iraku (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry apelovao je na Egipat da poštuje slobodu medija tokom iznenadne posjete Kairu, uoči sutrašnje presude zatvorenim novinarima Al Jazeere.

Egipatski sud u ponedjeljak će izreći presude trojici reportera Al Jazeere i 17 drugih optuženih za pomaganje Muslimanskoj braći, u slučaju koji je oštro kritikovala međunarodna zajednica.

Kerry je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Egipat otkako je predsjednik Abdel Fattah al-Sisi došao na vlast nakon izbora u maju.

”Istakao sam našu snažnu podršku poštivanju univerzalnih prava i sloboda svih Egipćana, uključujući i slobodu govora i mirno okupljanje”, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukrijem.

”Takođe smo razgovarali o ključnoj ulozi vitalnog civilnog društva, slobodi štampe i vladavini prava u jednoj demokratiji”, rekao je.

Presude novinarima Al Jazeere

Trojica novinara Al Jazeere, državljanin Australije Peter Greste, dvojni državljanin Kanade i Egipta Mohamed Fahmy te Egipćanin Baher Mohamed, uhapšeni su krajem 2013 i optuženi za izvještavanje koje je ”ugrozilo nacionalnu sigurnost”.

Al Jazeera odbacuje sve navode protiv svojih zaposlenika i traži njihovo hitno oslobađanje.

Reporter Al Jazeere Arabic Abdullah Elshamy oslobođen je ove sedmice nakon što je bio u pritvoru bez optužnice  od augusta 2013. Oslobođen je iz zdravstvenih razloga nakon što je pet mjeseci štrajkovao glađu.

Sisi je preuzeo kontrolu nad Vladom u julu prošle godine nakon što je svrgnuo s vlasti demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija i njegovu Muslimanski braću.

Pokret Muslimanska braća zatim je zabranjen, a stotine članova pokreta i drugih demonstranata osuđeno je na smrt tokom suđenja koja su, u mnogim slučajevima, trajala samo nekoliko sati.

Washington smjenu vlade nije nazvao državnim udarom, a da je to učinio, prema američkom zakonu, morao bi ukinuti milijarde dolara pomoći Egiptu.

Kerry je kazao da će Egipat uskoro dobiti borbene helikoptere Apache.

Tokom susreta bilo je govora i o sukobima u Iraku i Siriji.

Kerry je kazao da arapske zemlje ne bi trebale finansirati sunitske borce te dodao da je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) postala prijetnja cijelom Bliskom istoku, a možda i šire.

Kerry i Shoukry rekli su da Iračani sami moraju odlučiti ko će biti njihove vođe, ali i da zvanični Bagdad mora imati inkluzivnu vladu ako želi zaustaviti naislje.

Shoukry je rekao da Egipat želi sarađivati s drugim državama kako bi pomogli iračkom narodu.

‘Tijesna saradnja s Egiptom’

Po dolasku u Kairo, Kerry je ocijenio da se tranzicija u Egiptu nalazi u “kritičnom trenutku”.

Američki državni sekretar izjavio je kako su “Sjedinjene Američke Države zainteresirane za ideju rada na tijesnoj saradnji s novom Vladom da bi se tranzicija odvijala što brže i nesmetano”, prenosi Fena.

Do posjete dolazi dan nakon što su na egipatskom sudu potvrđene 183 smrtne kazne, među kojima i ona vrhovnom vođi Muslimanske braće Mohamedu Badieju.

Povodom posjete Kerryja Egiptu, američki zvaničnici objavili su da je prije desetak dana, nakon što je dobio zeleno svjetlo Kongresa, Washington deblokirao 572 miliona dolara pomoći toj zemlji.

To je dio ukupne svote od 1,5 milijardi dolara koju SAD svake godine daje svom velikom savezniku, a koja je u potpunosti suspendovana nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Muhameda Mursija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO