Priveden brat rumunskog predsjednika

Predsjednik Basescu je, navodno, bio upoznat s aktivnostima svog brata (EPA)

Rumunske vlasti privele su Mirceaa Basescua, brata rumunskog predsjednika Traiana Basescua, zbog uzimanja i davanja mita da ne bi otišao u zatvor jedan od šefova podzemlja, nakon čega je premijer Viktor Ponta pozvao predsjednika da podnese ostavku.

Mircea Basescu doveden je na ispitivanje, nakon što je Florin Anghel, sin mafijaškog bosa Sandua Anghela, podnio prijavu protiv njega, prenosi Srna.

Anghelov otac osuđen je na osam godina zatvora nakon što je skoro izbo nožem na smrt jednog od svojih rođaka u baru 2011. godine.

Florin Anghel dao je u srijedu tajni snimak rumunskoj televizijskoj stanici Antena 3, u kome se sugerira da je Mircea Basescu primio novac da bi privolio sudije da Sanduu Anghelu izreknu blažu kaznu.

Također se ukazuje da je predsjednik Basescu bio upoznat s aktivnostima svog brata.

Sam Sandu Anghel je pod istragom zbog ucjene.

Odbacivanje optužbi

Mircea Basescu odbacio je optužbe da je uzeo novac da bi utjecao na pravosuđe.

“Optuženi Basescu je 2011. i 2012. godine primio 250.000 eura od Florina Anghela, preko posrednika, u zamjenu za obećanje da će intervenirati kod sudija u vezi sa slučajem njegovog oca da bi izdejstvovao blažu kaznu ili oslobađanje iz zatvora”, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Premijer Ponta rekao je novinarima da Basescu treba dati ostavku.

“Ostavka predsjednika bila bi normalan potez, da bi se eliminirao pritisak na pravosuđe”, navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.

Predsjednik Basescu odbacio je svaku umiješanost u ovaj slučaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon nasilnog okončanja prosvjeda u Sofiji, policija je potvrdila brojna uhićenja te ozljede najmanje dvoje ljudi.

Published On 12 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO