Danska najskuplja država Evropske unije

U Danskoj su prošle godine potrošačke cijene u cjelini bile 40 posto iznad prosjeka (AFP)

Najskuplja država Evropske unije u 2013. godini, mjereno ukupnim nivoom potrošačkih cijena, bila je Danska, a najjeftinija Bugarska, dok je Hrvatska bila ispod evropskog prosjeka, izvijestio je Eurostat.

U Danskoj su tako prošle godine potrošačke cijene u cjelini bile 40 posto iznad prosjeka EU-a, što znači da je bila najskuplja zemlja u Uniji, pokazuju podaci evropskog statističkog ureda. Na drugom mjestu je Švedska, s ukupnim nivoom cijena 30 posto iznad evropskog prosjeka, dok treće dijele Luksemburg i Finska, s 23 posto višim cijenama od prosjeka EU-a.

Irska, Velika Britanija i Holandija čine grupu država gdje se nivo cijena u 2013. kretao u rasponu od 10 do 20 posto iznad evropskog prosjeka. Do 10 posto više cijene od evropskog prosjeka bilježile su Belgija, Francuska, Austrija, Italija i Njemačka, dok je Španija bila pet posto ispod prosjeka Unije.

Raspon cijena od 10 do 20 posto ispod prosjeka EU-a zabilježen je u Grčkoj, na Kipru, u Portugalu, Sloveniji, Estoniji i Malti.

Osjetno niže cijene od evropskog prosjeka, u rasponu od 30 do 35 posto, bilježile su prošle godine Češka, Latvija, Slovačka i Litvanija. U istoj grupi je i Hrvatska, gdje je ukupni nivo cijena u 2013. bio tačno 32 posto ispod prosjeka EU-a.

Grupu država s najnižim nivoom cijena, 40 i više posto ispod evropskog prosjeka, čine Mađarska, Poljska, Rumunija i Bugarska, gdje su cijene prošle godine bile tačno 52 posto ispod prosjeka EU-a.

Potrošačka elektronika

Danska je prošle godine bila najskuplja zemlja EU-a i u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, sa cijenama 40 posto iznad prosjeka EU-a. Poljska je bila najjeftinija, sa cijenama hrane i bezalkoholnih pića 38 posto ispod prosjeka Unije. U Hrvatskoj su prošle godine cijene hrane i bezalkoholnih pića bile sedam posto ispod prosjeka EU-a.

U kategoriji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda najviši nivo cijena, 78 posto iznad evropskog prosjeka, bilježila je prošle godine Irska, a najnižu, 41 posto ispod evropskog prosjeka, Bugarska (Hrvatska 23 posto ispod evropskog prosjeka).

Odjeća je u 2013. najskuplja bila u Švedskoj, gdje su njene cijene bile 30 posto iznad prosjeka EU-a, dok su najniže cijene odjeće u Mađarskoj, 25 posto ispod prosjeka Unije. U Hrvatskoj su cijene odjeće u 2013. bile šest posto ispod evropskog prosjeka.

Potrošačka elektronika najskuplja je bila u Danskoj, na Kipru i Malti, gdje su njene cijene bile 13 posto iznad evropskog prosjeka. Najjeftinija je bila u Poljskoj, gdje su njene cijene bile 14 posto ispod prosjeka EU-a (Hrvatska: tri posto iznad prosjeka).

Cijene opreme za lični transport najviše su bile u Danskoj, gdje su bile 55 posto iznad prosjeka, a najniže u Češkoj, 19 posto ispod prosjeka EU-a. U Hrvatskoj su cijene opreme za osobni transport bile šest posto ispod prosjeka Unije.

Danska je prošle godine prednjačila i nivoom cijena restorana i hotela, 49 posto iznad evropskog prosjeka. Bugarska je ponovo bila najjeftinija, s cijenama hotela i restorana 53 posto ispod evropskog prosjeka. U Hrvatskoj su cijene hotela i restorana prošle godine bile 26 posto ispod evropskog prosjeka.

Izvor: Agencije