Snowden traži azil u Brazilu

Snowden je u SAD-u optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata (Getty Images)

Bivši saradnik američke sigurnosne agencije NSA Edward Snowden, koji je trenutno u Rusiji kao azilant, rekao je da je Brazilu poslao formalni zahtjev za azil, u razgovoru za brazilsku televiziju Globo, objavljenom u nedjelju navečer.

“Moje pravo na azil ovdje istječe početkom augusta. Ako mi Brazil odobri azil, rado ću prihvatiti. Volio bih živjeti u Brazilu”, rekao je Snowden koji je objavio povjerljive podatke o razmjerima američkog elektroničkog prisluškivanja.

Snowden je u otvorenom pismu upućenom Brazilcima već izrazio svoju želju da se skloni u tu državu.

“Kada sam bio zatvoren na moskovskom aerodromu, poslao sam zahtjev za azil u nekoliko zemalja, pa tako i u Brazil, formalni zahtjev”, dodao je.

Neformalan zahtjev

Kako navodi Snowden, Ministarstvo vanjskih poslova Brazila ocijenilo je da zahtjev nije podnesen u propisanom obliku. “Za mene je to nešto novo, kao da nisam poštivao proceduru”, rekao je bivši konsultant NSA-e.

U razgovoru je ponovio da je bio američki špijun visokog ranga i odbacio tvrdnju koju je, prema njegovom mišljenju, širio Washington da je bio tek “analitičar u bazi”.

U internetskoj kampanji za dodjelu azila Snowdenu u Brazilu je dosad prikupljeno više od milion ‘klikova’, ali je Brazilija izvijestila da neće odgovoriti na zahtjev jer je neformalan.

Edward Snowden je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za špijunažu i krađu državnih dokumenata.

Informacije koje je iznio u tim dokumentima dovele su američku vladu u nezgodan položaj i zategnule odnose sa savezničkim zemljama koje su bile ogorčene doznavši da Washington snima čak i privatne razgovore njihovih čelnika.

Izvor: Agencije