SAD će sarađivati s Vladom Palestine

Nova Vlada Palestine nacionalnog jedinstva u ponedjeljak je položila zakletvu, označavajući ključni korak ka okončanju velikih podjela među palestinskim frakcijama sa Zapadne obale i iz Pojasa Gaze.

Vlada, koju čine tehnokrati, dogovorena je između Hamasa i pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, navodi agencija Fena.

Dvije strane vladale su odvojeno od kako je Hamas, koji je pobijedio na izborima 2006. godine, protjerao Fatah iz Pojasa Gaze u 2007. godine.

Novu vladu čine politički nezavisni ministri i imat će zadatak organizirati izbore, koji će biti održani u roku šest mjeseci.

Izrael ne priznaje

Novu administraciju predvodi aktuelni palestinski premijer Rami Hamdallah.

Sjedinjene Američke Države namjeravaju sarađivati s novom Vladom Palestine nacionalnog jedinstva i pružat će i dalje pomoć vlasti te zemlje, saopćio je u ponedjeljak State Departement.

Washington smatra da je palestinski predsjednik Abbas “formirao tranzicijsku vladu, sastavljenu od tehnokrata, u kojoj nije nijedan član Hamasa”, koji Izrael smatra “crnom ovcom”, objasnila je Jennifer Psaki, glasnogovornica američke diplomatije.

SAD će “izbliza pratiti” kako Vlada nacionalnog jedinstva vodi poslove i poštuje li princip nenasilja, kazala je ona.

Abbas je obećao da će Vlada odbaciti nasilje, priznati Izrael i poštivati međunarodne obaveze uspostavljanja mira s Izraelom.

Nakon hitne sjednice u ponedjeljak poslije podne, izraelski Kabinet za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava premijer Benjamin Netanyahu, potvrdio je da neće priznati novu Vladu Palestine.

Cilj zacementirati okupaciju

“Hamas je teroristička organizacija, koja poziva na uništenje Izraela, i međunarodna zajednica ne smije to prihvatiti. Time se ne bi snažio mir, snažio bi se terorizam”, izjavio je Netanyahu.

Izrael je saopćio da će prekinuti svaku saradnju s Palestincima, osim sigurnosne, ukoliko se vlada formira.

U saopćenju iz Hamdallahovog ureda osuđuju se Netanyahuove izjave, smatraju ih dijelom kampanje čiji je cilj “zacementirati [izraelsku] okupaciju svim sredstvima”.

Izrael je u aprilu prekinuo krizom pogođene mirovne pregovore s Palestincima, u reakciji na objavu sporazuma o pomirenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO