Rusija podnosi nacrt rezolucije o Ukrajini

U ranim jutarnjim satima, na istoku Ukrajine kod Luganska, proruski pobunjenici napali su graničnu ispostavu ukrajinske vojske.

Agencije javljaju o najmanje pet mrtvih i 17 ranjenih. S obzirom na to da se situacija ne smiruje, Rusija će podnijeti nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojoj će pozvati na žurno okončanje nasilja i formiranje humanitarnih koridora.

Zapad je uvjeravao Rusiju da će se situacija u Ukrajini poboljšati nakon predsjedničkih izbora, ali se stvari, kako u Moskvi tvrde, razvijaju na potpuno suprotan način.

Nacrt rezolucije, kaže ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, namjerno je “depolitiziran” i cilj mu je “poduzimanje mjera koje će odmah omogućiti ublažavanje patnji civila”.

“Rezolucija uključuje poziv na žurno okončanje nasilja i početak pregovora s ciljem stvaranja stabilnog i održivog mira – bez odlaganja, poziva i formiranja humanitarnih koridora kroz koje bi civili mogli, ukoliko to žele, napustiti borbene zone”, rekao je Lavrov.

SAD zadovoljan angažmanom

S druge strane, ne posustaje službena američka potpora Kijevu, kao ni kritika ruske potpore separatistima.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Izaslanik Ministarstva obrane SAD-a Derek Chollet zadovoljan je dosadašnjim angažmanom u Ukrajini.

“Sigurnosna potpora koju smo obećali gotovo se udvostručila i, što je najvažnije, pojačala našu dugoročnu suradnju u sektoru obrane, posebno da pomognemo Ukrajini u gradnji učinkovitih oružanih snaga i jačanju obrambenih institucija”, kazao je.

Proruski pobunjenici pokrenuli su ofenzivu u Luganskoj oblasti. Njih stotinjak napalo je graničnu postaju ukrajinske armije automatskim oružjem i minobacačima.

Dok se graničari nadaju pojačanju, sukobi u kojima je bilo žrtava na obje strane i dalje traju. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ukrajinska vojska nastavlja vojnu operaciju na istoku zemlje, dok se proruski bataljon “Istok” utvrđuje u zgradi regionalne vlade u Donjecku pripemajući se za, kako kažu, odlučujuću bitku. Građani Slavjanska nakon jučerašnjeg granatiranja napuštaju grad.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO