Kina postepeno prekida Googleove usluge

Posljednji put se takva blokada dogodila 2012. godine, no trajala je samo 12 sati (EPA)

Kineske vlasti postupno prekidaju Googleove usluge uoči obilježavanja 25. obljetnice pokolja na pekinškom trgu Tiananmenu, kad je kineska vojska oružjem i tenkovima u krvi ugušila višemjesečne prodemokratske prosvjede, objavila je u ponedjeljak nevladina udruga za praćenje cenzure na internetu.

GreatFire.org je izvijestio da Vlada Kine već najmanje tjedan nadzire mnoštvo internetskih usluga, među ostalima i glavni Googleov pretraživač te Gmail, zbog čega im brojni kineski korisnici nemaju pristup, prenosi Hina.

Posljednji put se takva blokada dogodila 2012. godine, no trajala je samo 12 sati.

Google: S naše strane sve uredu

“Nije jasno je li blokada privremena mjera zbog obilježavanja obljetnice ili je riječ o nečemu trajnom. No, s obzirom na to da poteškoće traju već četiri dana, vjerojatnije je da će pristup Googleu biti ozbiljno poremećen i da će ga se ubuduće vrlo teško koristiti”, izvijestila je ta nevladina udruga.

Na pitanje o ometanju pristupa pretraživaču, Googleov je glasnogovornik odgovorio: “Obavili smo opsežnu provjeru i s naše je strane sve uredu.”

“U Googleovu izvješću o transparentnosti rada, koje pokazuje pojedinosti o globalnom prometu, od petka je zabilježena niža razina aktivnosti u Kini, što bi moglo ukazivati na ozbiljne poremećaje u pristupu tom pretraživaču”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije