Indija dobila novu saveznu državu-Telanganu

Stanovnici nove države su taj događaj proslavili vatrometom (Getty Images)
Stanovnici nove države su taj događaj proslavili vatrometom (Getty Images)

Indija je u ponedjeljak dobila 29. saveznu državu – Telanganu, što je svečano proslavljeno na jugu zemlje nakon gotovo šezdesetogodišnje borbe za veću samostalnost te regije.

Kalvankuntla Chandrashekar Rao, koji je jedno vrijeme štrajkovao glađu kako bi se izborio za samostalnost Telangane, imenovan je za predsjednika vlade te nove države na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak ujutro u njenom glavnom gradu Hyderabadu.

Stanovnici nove države proslavili su taj događaj u ponoć vatrometom koji je obasjao nebo iznad grada.

Novi indijski premijer Narendra Modi uputio je Rau čestitku i obećao “svekoliku podršku narodu i vladi Telangane”, u poruci na Twitteru.

‘Pandorina kutija’

“Indija ima novu državu. Dobrodošla, Telangano, naša 29. državo. Ona će nam pomoći u hodu prema razvoju u narednim godinama”, dodao je. “Rođenje Telangane događa se nakon godina borbe i žrtava velikog broja ljudi.”

Nova država nastala je podjelom države Andhra Pradesh. Hyderabad će u idućih deset godina biti glavni grad obiju država.

Kampanja za otcjepljenje počela je u ‘50-im, a njeni zagovarači bili su nezadovoljni što lokalne izvršne vlasti zanemaruju to područje.

Naprotiv, elita i stanovnici obalnog pojasa Andhre Pradesha, koji su privredno bolje stajali, protivili su se otcjepljenju plašeći se privredne destabilizacije te regije.

Protivnici nastanka nove države smatraju da ova odluka otvara “Pandorinu kutiju” separatističkih zahtjeva u Indiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Imati bankovni račun san je koji sanjaju mnogi mališani iz Indije. Milioni ih žive i rade na ulicama. Brinu se i bore sami za sebe. No, gotovo sav novac što zarade, roditelji im otmu ili potroše. Indijska im vlada pokušava pomoći. 

Dvije velike azijske države nastoje unaprijediti ekonomske odnose, koje decenijama pritišće teret političke napetosti. Indijski privredni rast već godinama je u samom svjetskom vrhu. Pakistan, pak, ne može da se pohvali tako dobrim rezultatima i baš zbog toga polaže velike nade u obnovu privredne saradnje sa istočnim sujsedom. Premijer Navaz Šarif u historijskoj je posjeti […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO