Janez Janša primljen u zatvor

Slovenski opozicioni čelnik i bivši premijer Janez Janša u petak je primljen u središnji zatvor Dob, započevši s izdržavanjem dvogodišnje kazne za korupcijsku aferu Patria.

Janšu je do blizine zatvorskog kruga koji nije bio dostupan novinarima i neovlaštenima dopratila kolona u kojoj je bilo dvadesetak osobnih vozila i jedan autobus s njegovim simpatizerima, članovima stranke i nekolicinom zastupnika u parlamentu. Pjevali su slovensku himnu i nosili slovenske državne zastave.

Oni tvrde da je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja opet ima izglede za osvajanje velikog broja glasova na parlamentarnim izborima 13. jula osuđen nedužan i bez dokaza i da se radilo o politički montiranom procesu, kako bi se jednog od vodećih političara eliminiralo iz javnog života.

Poseban tretman u prvim danima

Sloboda Janezu Janši, Janša – Mandela, neki su od usklika kojima su izražavali podršku kontroverznom političaru koji godinama dijeli slovensku javnost, pa ga jedni drže herojem, a drugi krivcem za političke i ekonomske mahinacije, piše Hina.

“Danas je umrla demokratija i u zatvoru je čovjek koji to najmanje zaslužuje, dok na slobodi ostaju oni koje bi zapravo trebalo zatvoriti”, rekla je Vera Ban, dugogodišnja Janšina saradnica, a čuli su se i usklici protiv komunizma i korumpiranog sudstva koje je osudilo Janšu.

Kasno popodne pred zatvorom se okupila masa od više od hiljadu ljudi koji su držali govore u znak podrške osuđenom političkom prvaku.

Zatvorska uprava objavila je da će Janši u kaznionici biti omogućena sva osnovna ljudska i građanska prava osim onih koji su oduzeti zatvorenim osobama.

Prvih sedam dana bit će pod posebnim tretmanom, uobičajenim za osobe koji započinju s izdržavanjem kazne, dok će kasnije, u ovisnosti od ponašanja, moći biti premješten u tzv. poluotvoreni zatvorski odjel.

Janšini odvjetnici u međuvremenu su zatražili da se o njihovu podnesku vrhovnom sudu o zaštiti zakonitosti što prije odluči.

Teoretski, moguće je da vrhovni sud poništi presudu i odredi novo suđenje ili da obustavi izvršenje kazne do svoje odluke.

Za to su se zadnjih dana izjasnili i neki ustavni suci i pravnici koji smatraju da bi s Janšom u zatvoru, a riječ je o predsjedniku jedne od najvećih političkih stranaka, u pitanje mogla doći legitimnost prijevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. jula.

Najviši osuđeni dužnosnik

Janša je do sada najviši slovenski dužnosnik osuđen zbog korupcije. U dva je navrata bio slovenski premijer, a dobar izborni rezultat na ovogodišnjim parlamentarnim izborima 13. srpnja ponovo se ukazuje njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS).

Janša je pravomoćno osuđen zbog prihvaćanja obećanja o mitu od finske kompanije Patria, a navode iz optužnice i presude oštro negira. Njegovi odvjetnici vjeruju da će u zatvoru neće provesti dugo vremena jer bi se vrhovni sud uskoro morao izjasniti o njegovu.

Izvor: Agencije