Vlada Iraka zatražila zračnu podršku SAD-a

Načelnik združenog Generalštaba snaga SAD-a Martin Dempsey potvrdio je u u srijedu pred Kongresom da je iračka Vlada zatražila podršku američkih zračnih snaga u borbi protiv pobunjenika, koji su posljednjih sedmica zauzeli veći dio sjevernih iračkih oblasti.

Upitan da li će SAD pozitivno odgovoriti na taj zahtjev, Dempsey nije direktno odgovorio, već je kazao da je “u interesu naše nacionalne bezbjednosti da se suprotstavimo grupi Islamska država Irak i Levant gdje god da ih nađemo”, prenio je Reuters.

Ranije u srijedu, tokom posjete Saudijskoj Arabiji, irački ministar vanjskih poslova Hohsyar Zebari je saopćio da je Bagdad zatražio od SAD-a da pokrenu zračne napade protiv pobunjenika.

On je u Jeddi rekao da su zračni udari neophodni da bi se “razbio moral” i počela operacija kojom bi se pobunjenici porazili.

Zebari je kritizirao to što, kako je naveo, Rijad nije u dovoljnoj mjeri osudio zločine ISIL-a.

Iračka Vlada je u utorak saopćila da Saudijska Arabija treba biti smatrana odgovornom za finansiranje pobunjenika i zločine koje su počinile pobunjeničke grupe u Iraku.

S druge strane, Saudijska Arabija optužila je Malikija da je doveo Irak na rub zbog njegovog isključivanja sunita.

Vojska preuzela rafineriju u Baiji

Iračka vojska ponovno kontrolira najveću rafineriju u zemlji – Baiji, na sjeveru Iraka, koju su rano u srijedu napali sunijski pobunjenici.

Premijer Nouri al-Maliki najavio je obračun s terorizmom, a podršku iračkoj Vladi najavljuje i službeni Teheran.

Pobunjenici su napali rafineriju rano u srijedu minobacačkim granatama.

Njeni zvaničnici potvrdili su ranije da pobunjenici kontroliraju proizvodne pogone, upravnu zgradu i četiri nadzorna tornja. 

Nekoliko sati kasnije iračka vojska je saopćila je da je Baiji ponovo u njihovim rukama.

“Odbili smo napad pokreta ISIL na rafineriju Baij, hvala Bogu. Osujetili smo napad, ubili 40 terorista i uništili vozila puna osoblja, oružja, opreme i municije”, rekao je Qassem atta, glasnogovornik iračke vojske.

U utorak su iz te rafinerije evakuirani strani državljani, jer su se snage sigurnosti pripremale za napad.

Rafinerija je na udaru od prošle sedmice, kada je počela ofanziva na sjeveru Iraka.

Sukob za kontrolu nad Kirkukom

Irački Kurdi sukobili su se sa sunitskim borcima za kontrolu nad Kirkukom, gradom na sjeveru Iraka, a hiljade interno raseljenih izbjeglica su krenule u to područje s ciljem da izbjegnu rastuće nasilje.

Kurdske Peshmerga snage su se u srijedu sukobile s borcima ISIL-a, u pokušaju da uspostave kontrolu nad gradom na sjeveru i njegovim ogromnim rezervama nafte, potencijalno veoma vrijednom ekonomskom zonom, za koju kurdski čelnici smatraju da može znatno pojačati njihove ambicije za uspostavljanje suverene države.


Imran Khan o reakcijama na govori Malikija

Povlačenje vojnih snaga Vlade u Bagdadu sa sjevera zemlje prošle sedmice je omogućilo Peshmerga snagama Regionalne vlade Kurdistana da preuzmu kontrolu nad spornim područjem.

Falah Mustafa, ministar vanjskih poslova KRG-a, kazao je Al Jazeri da su borbe okončane i da je područje osigurano te da su borci ISIL-a protjerani.

“Bilo je nekih problema u Bashiru, koji je većinski turkmenistansko područje, te u Mana Abdallahu, koje je arapsko područje, ali su Peshmerga snage odbranile teritorije i sada je situacija ponovo u normali”, kazao je on.

Relativno mirna, poluautonomna regija je primila najmanje 300.000 osoba koje su pobjegle od borbu Mosulu, gradu na sjeveru Iraka.

Gomez: Zaustaviti sukobe

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je na osam jezika objavio poziv na solidarnost povodom sukoba u Iraku, Siriji i drugim zemljama islamskog svijeta koji su prerasli u ozbiljnu prijetnju sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

„Nije dovoljno samo zabrinuto posmatrati šta se dešava. Cijela zajednica učenjaka se mora udružiti i dati sve napore da zaustavi sukobe i zlo u svijetu. To je moralna i vjerska obaveza svih nas“, kazao je Gormez.

Gormez tvrdi sa se vjerski lideri u sukobima zahvaćenim područjima, počevši sa Irakom i Sirijom, moraju sastati i tražiti rješenja.

Odbrana svetišta

Iran će učiniti sve što je potrebno da odbrani šiitska sveta mjesta u Iraku od “ubica i terorista”, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Hassan Rouhani povodom ofanzive sunitskih pobunjenika u susjednoj zemlji, prenosi Tanjug.

Rouhani je, u govoru koji je uživo prenosila televizija, rekao da se mnogo dobrovoljaca prijavilo da ide u Irak da brani šiitska svetilišta i pokaže “teroristima gdje im je mjesto”.

On je kazao da su se veterani iz sunitskih, šiitskih i kurdskih zajednica u Iranu, također, “spremni žrtvovati” u borbi protiv sunitskih pobunjenika u Iraku, prenio je Reuters.

“Kad je riječ o šiitskim svetilištima u Karbali, Najafu, Kadimiyi i Samari, poručujemo ubicama i teroristima da velika iranska nacija neće oklijevati da zaštiti svetišta”, kazao je iranski predsjednik u obraćanju narodu tokom posjete zapadnoj pokrajini Lorestan.

Merkel: Posebna odgovornost SAD-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da SAD ima “posebnu odgovornost” prema Iraku, gdje se bezbjednosne snage bore protiv pobunjenika.
Šef poslaničkog kluba njemačkih demokršćana u Bundestagu Volker Kauder rekao je za Hannoversche Allgemeine Zeitung da je na SAD da obezbijed stabilnost u Iraku i da bi Washington trebao razmotriti mogućnost da obnovi vojnu interveniciju, prenijela je agencija AP.
Upitana da prokomentira ovu izjavu, Merkel je odgovorila da “posebna odgovornost SAD-a nije samo u tome, predsjednik Barack Obama već je razmotrio [ovo pitanje] prethodnih dana”.
Merkel, međutim, nije pomenula vojnu akciju.

“Te terorističke grupe i oni koji ih finansiraju – kako u regionu, tako i u međunarodnoj areni – nisu niko i ništa i nadamo se da će im pokazati gdje im je mjesto”, naveo je Rouhani.

Rouhani je u subotu izjavio da Iran nikada nije slao svoje snage u Irak i da vjerovatno to neće ni činiti.

Ipak, zapadne diplomate sumnjaju da je Iran u prošlosti slao neke pripadnike Revolucionarne garde da savjetuju iračku vojsku ili miliciju.

‘Građanski rat’

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saud Al-Faisal, upozorio je u srijedu na “građanski rat” u Iraku koji bi destabilizirao čitavu regiju.

“Izuzetno opasno stanje u Iraku nosi naznake građanskog rata, čiji se razvoj ni posljedice po regiju ne mogu predvidjeti”, upozorio je šef diplomatije sunitske monarhije, prenosi Hina.

Princ Saud, koji je održao govor na otvaranju sastanka Organizacije za islamsku suradnju u Jeddi, nanovo je osudio “vjersku politiku i politiku isključenja” sunita iračkog premijera Malikija.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike Zastupničkog doma i Senata da u srijedu dođu u Bijelu kuću kako bi razgovarali o Iraku, kazao je čelnik republikanske frakcije u Senatu, senator Mitchel McConnell.

Na sastanak su, osim njega, pozvani i čelnik frakcije većinske Demokratske stranke u Senatu Larry Reid, predsjednik Kongresa John Boehner i predsjednica frakcije demokrata u Kongresu Nancy Pelosi, kazao je McConnell u utorak novinarima na Capitolu.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće potvrdio je sastanak, opisujući ga kao Obamine “kontinuirane konsultacije” s čelnicima Kongresa o vanjskopolitičkim pitanjima, uključujući Irak.

Republikanski zastupnici izrazili su nadu da će predsjednik Obama iznijeti konkretan plan za Irak.

‘Rasipanje ostavštine’

“Uložili smo godine, velike svote novca i – što je najvažnije – hiljade američkih života kako bismo unaprijedili sigurnost u Iraku i kako bi Amerika bila sigurnija. Rasipanje te ostavštine bilo bi tragična pogreška”, kazao je Boehnerov glasnogovornik Michael Steel.

Dužnosnici u Obaminom kabinetu održali su niz tajnih brifinga za zastupnike u Kongresu o stanju u Iraku u sklopu zaokruživanja strategije za rješavanje krize u toj zemlji.

Čelnici Kongresa istaknuli su, ipak, da predsjednika Obamu zakoni ne obavezuju da traži dozvolu od Kongresa za poduzimanje konkretnih poteza.

Irački šiitski i sunitski politički lideri pozvali su na nacionalno jedinstvo poslije sastanka iza zatvorenih vrata, nakon sedmicu dana sektaškog nasilja, tokom kojeg su sunitski pobunjenici zauzeli gradove na sjeveru zemlje.

Prethodnik premijera Malikija, Ibrahim al-Jafari, u televizijskom obraćanju pozvao je na “odbranu države i zaštitu suvereniteta i dostojanstva”, prenio je Reuters.

Oni su, također, pozvali na izbjegavanje sektaškog nasilja i na zabranu nošenja oružja za one koji nisu u državnoj službi.

Pripadnici ISIL-a nakratko su zauzeli dijelove Baqubaha, provincijske prijestonice iračke provincije Diyala, mjesta koje se nalazi svega 60 kilometara sjeverno od Bagdada, prije nego što su ih Vladine snage protjerale.

Tokom borbi su poginule desetine osoba.

Strateški grad

Pobunjenici su istovremeno osvojili šiitski grad Tal Afar, na sjeveru Iraka.

Riječ je o strateški važnom šiitskom gradu, rekao je u utorak jedan zvaničnik iračke Vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Provladine snage drže još neke sektore te šiitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Nineveh, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti.

Tal Afar se nalazi gotovo 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada, na cesti prema sirijskoj granici.

Prošle sedmice su borci ISIL-a zauzeli Mosul, drugi najveći grad u Iraku, te zaprijetili da će zauzeti i prijestonicu Bagdad.

Pripadnici ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području.

Izvor: Agencije