Ubijeno osmero djece u napadu na izbjeglice

U bombardovanju izbjegličkog kampa ranjeno je sedmero ljudi (AP)

Dvanaest civila, među kojima osmero djece, ubijeno je u srijedu kad je sirijski vojni helikopter bombardovao izbjeglički kamp blizu granice s Jordanom, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Istovremeno se iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) nezvanično se saznaje da je u ratu u Siriji “sistematski” korišteno hemijsko oružje poput hlora, prenosi AFP. 

U bombardovanju izbjegličkog kampa ranjeno je sedmero ljudi, izvijestio je SOHR.

“Sve žrtve su civili. Radi se o osobama koje su pobjegle od nasilja u južnoj pokrajini Der'i”, blizu Jordana, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman.

Napadi hemijskim oružjem

Do bombardovanja dolazi u vrijeme rastućeg nasilja u toj pokrajini, gdje su pobunjenici ostvarili napredak zadnjih mjeseci, navode aktivisti.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u OPCW-u na sastanku u Hagu je citirao nekoliko odlomaka preliminarnog izvještaja međunarodne organizacije o korištenju hemijskog oružja u Siriji, prenosi AFP.

Dokazi koje je skupila grupa međunarodnih inspektora podupiru zaključak po kojem su “toksični hemijski agensi, vjerovatno agensi koji nadražuju respiratorne puteve, poput hlora, korišteni sistematski u izvjesnom broju napada”, prenosi AFP.

U ratu koji već tri godine traje u Siriji poginule su 162.000 ljudi.

Izvor: Agencije