Turska: Potvrđene doživotne kazne vođama puča

Kenan Evren iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao izricanju presude (AFP)

Dvojicu vođa puča 1980. godine u Turskoj, Kenana Evrena i Tahsina Sahinkayu, sud u Ankari osudio je na doživotnu robiju, čime je umanjena prijašnja kazna, kojom su bili osuđeni na doživotni zatvor bez prava na žalbu i pomilovanje.

Izricanje presude dvojica optuženih pratili su putem videolinka, jer im zdravstveno stanje nije dozvolilo dolazak u sudnicu.

Bivši šef turske vojske i bivši predsjednik Turske Kenan Evren je u kratkom obraćanju sudu rekao da sve prepušta svom advokatu, prenosi Anadolija.

Tužilaštvo Turske tražilo je kazne doživotnog zatvora bez prava na pomilovanje za Evrena i Tahsina Sahinkayu, penzioniranog zapovjednika turskih zrakoplovnih snaga. 

Kako je naveo tužilac Erdinc Hakan, optuženi su za protivustavno djelovanje i rušenje državnog poretka.

Hakan je kazao da su Evren i Sahinkaya godinu dana unaprijed planirali državni udar i nisu učinili ništa da ga spriječe.

Učešće Parlamenta

U podizanje optužnice protiv Evrena (95) i Sahinkaye (88) prvi put uključen je i Parlament Turske.

Institut za forenzičku medicinu je 2012. godine, kada je početo prvo ročište, poslao izvještaj o zdravstvenom stanju optuženih, nakon čega je odgođen početak suđenja.

Evren i Sahinkaya ročište su pratili putem videolinka iz vojne bolnice GATA.

U optužnici koju je potvrdio 12. krivični sud u Ankari Evren i Sahinkaya terete se za zločine ”pokušaja mijenjanja cijelog ili dijela Ustava Republike Turske ili za njegovo potpuno ukidanje, te za pokušaj raspuštanja Parlamenta, koji je formiran Ustavom ili prisilno sprečavanje istog u obavljanju svojih dužnosti”.

Dvanaestog septembra 1980. godine u vojnom udaru pod vodstvom Kenana Evrena oborena je vlada Suleymana Demirela.

Tada je 50 osoba pogubljeno, pola miliona uhapšeno, stotine ljudi su umrle zatvoru, a mnogi su nestali tokom trogodišnje vojne vladavine nakon državnog udara. To je bio treći državni udar izveden u Turskoj tokom 20 godina.

Više od 30 godina poslije Sud u Ankari počeo je saslušanje u slučaju protiv pokretača puča.

Državni udari

Turski generali smatrali su se čuvarima sekularnog poretka, a izvršili su više državnih udara. Kao rezultat prvog iz 1960. godine obješen je turski premijer Adnan Menderes, zajedno sa dva generala.

U drugom državnom udaru iz 1971. godine svrgavanje vlade Suleymana Demirela nije uspjelo, ali u trećem udaru izvedenom 1980. Demirelova vlada je svrgnuta.

Godine 1997. vojne strukture prisilile su vladu Necmetina Erbakana na ostavku.

U okviru procesa ustavnih reformi u Turskoj je donesen amandman na Ustav, kojim je ukinut imunitet na krivično gonjenje za državni udar.

Izvor: Agencije