Turizam ugrožava Antarktik

Antarktik privlači putnike u potrazi za pustolovinama (EPA)

Nagli porast broja posjetilaca na Antarktiku predstavlja prijetnju za njegovu krhku okolinu, upozorili su naučnici, predočavajući da podaci turističke industrije ukazuju na to da je broj turista na ledenom kontinentu eksplodirao sa manje od 5.000 u 1990. na sadašnjih blizu 40.000 godišnje.

Pritom većina posjetilaca odlazi upravo na fragmentirane dijelove Antarktika, koji nisu zaleđeni, a čine manje od jedan posto njegove površine, prenosi Tanjug.

Na tim malim nezaleđenim područjima gradi se i sve više naučnih baza, puteva, skladišta goriva i pisti, prenosi portal Seebiz.

Upravo na tim područjima obitava većina divljih životinja i biljaka, koje inače spadaju među najslabije zaštićene vrste na Zemlji, pokazala je studija australskog državnog programa za zaštitu okoline (NERP) i australskog odjeljenja za Antarktik.

“Mnogi misle da je Antarktik dobro zaštićen od prijetnji za njegovu bioraznolikost, jer je izoliran i niko tamo ne živi”, tumači Justine Shaw iz NERP-a u studiji objavljenoj u časopisu PLOS Biology.

Antarktik pod ledom

Kako ističe, većina površine Antarktika prekrivena je ledom i tek manje od jedan posto uopće nije zaleđeno. “Samo 1,5 posto tog nezaleđenog područja uvršteno je u posebno zaštićena područja Antarktika, pri čemu je bioraznolikost uglavnom koncentrirana na nezaleđena područja”, kaže ona.

Pet potpuno nezaleđenih ekoregija uopće nije zaštićeno, a svih 55 zaštićenih područja na ledenom kontinentu blizu je područja ljudske aktivnosti.

Saradnik na studiji Steven Chown napominje da nezaleđena područja obuhvataju vrlo jednostavne ekosisteme, zbog ograničene raznolikosti vrsta na Antarktiku. Zato su životinje i biljke izuzetno osjetljive na invaziju stranih vrsta, koju može da prouzrokuje aktivnost ljudi.

“Antarktik bilježi invaziju biljaka i životinja, uglavnom trava i insekata, s drugih kontinenata”, ističe on.

Antarktik spada među posljednja neistražena područja na Zemlji, pa privlači putnike u potrazi za pustolovinama. Većina njih dolazi morem, a neki plaćaju i više od 20.000 dolara za luksuznu kabinu u najfrekventnijem razdoblju od novembra do marta.

Izvor: Agencije