Izraelska vojska uhapsila 65 Palestinaca

Gotovo 800 zgrada je pretraženo u akciji izraelske vojske (EPA)

Šest dana nakon otmice tri mlada Izraelca na Zapadnoj Obali, čina koji Izrael pripisuje Hamasu, vojska je u noći s utorka na srijedu uhitila 65 Palestinaca, od kojih 51 oslobođenog 2011. u zamjenu za vojnika Gilada Shalita, priopćila je izraelska vojska.

„Tijekom operacija uhićeno je 65 sumnjivaca, od čega njih 51 iz razmjene za Gilada Shalita“, potvrdila je vojska, dodajući da je 240 Palestinaca uhićeno od početka operacije, kako bi pronašli tri mladića nestala od četvrtka blizu bloka naselja na jugu Zapadne Obale.

Gotovo 800 zgrada već je pretraženo s posebnom pozornošću posvećenoj institucijama koje pripadaju Dawi, ekonomskom i društvenom ogranku Hamasa koji se, po tumačenju izraelske vojske, koristi za „regrutiranje, širenje informacija i unos gotovine“.

„Vodimo dvije usporedne operacije, prvu namijenjenu vraćanju mladića, drugu zadavanju udarca terorističkim infrastrukturama i institucijama Hamasa“, rekao je novinarima glasnogovornik vojske Peter Lerner.

Lerner je dodao kako je vojska izvršila premetačinu i zatvorila urede radija Hamas na Zapadnoj Obali, te Radija Al-Aksa u Ramallahu i Hebronu.

U listopadu 2011. godine, u zamjenu za oslobađanje nižeg časnika Gilada Shalita, Izrael je oslobodio 1.027 palestinskih zatvorenika, od kojih se više od polovice vratilo na Zapadnu Obalu.

Palestinci kažu da je većina uhićenih povezana s Hamasom i optužuju Izrael da je prekršio dogovor o razmjeni zarobljenika, koji je postignut uz posredovanje Egipta.

Palestinci: ‘Politika osvete’

”Ovo što Izrael radi nema veze sa sigurnošću, to je politika osvete”, rekao je Qadoura Fares, predsjedavajući Kluba palestinskih zatvorenika.

Egipatski dužnosnik kazao je da službeni Kairo, koji je u kontaktu s Hamasom i drugim palestinskim skupinama, pomaže Izraelu da prikupi informacije koje bi mogle dovesti do otetih tinejdžera.

Dužnosnik je odbacio navode izraelskih i palestinskih medija da Egipat već posreduje između Izraela i Palestine u ovom slučaju, prenosi Reuters.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da su ljudi odgovorni za otmicu izraelskih mladića pridonijeli izraelskoj vojnoj akciji na Zapadnoj Obali.

”Bez obzira na to tko je ovo uradio, morat ćemo im to kazati, jer ne možemo tolerirati ovakve akcije”, rekao je Abbas na samitu Organizacije islamske konferencije (OIC) u Jeddi.

Nakon što je Abbas u travnju postigao dogovor s Hamasom o vladi nacionalnog jedinstva, Izrael je suspendirao mirovne pregovore s njim.

Izvor: Agencije