Assange Obami: Razmislite o zaostavštini

U razgovoru s novinarima Assange se dotakao i Svjetskog prvenstva u Brazilu (Getty Images)

Dvije godine od kako je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu, osnivač WikiLeaksa Julian Assange obratio se javnosti i tom prilikom poručio Baracku Obami da bi trebao razmisliti o svojoj zaostavštini, jer “u protivnom riskira da bude upamćen kao predsjednik SAD-a koji je najviše gušio novinarstvo”.

Assange je u telefonskom razgovoru s novinarima pozvao američkog državnog tužioaca Erica Holdera da odbaci optužbe protiv WikiLeaksa ili da podnese ostavku.

Kako je prenijela Russia Today, Assange je najavio da će uskoro WikiLeaks objaviti nova dokumenta iz 50 zemalja, ali nije precizirao koja.

Assange o Svjetskom kupu

Assange je rekao da “održava blizak kontakt” s timom odbrane bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena.

On, međutim, “zbog sigurnosne situacije” nije želio kazati da li je u kontaktu i sa samim Snowdenom, koji je našao utočište u Rusiji.

U razgovoru s novinarima Assange se dotakao i Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Rekao je da nije u prilici gledati utakmice zbog lošeg signala, koji je, kako je kazao, takav iz sigurnosnih razloga.

“Naravno, Ekvador bez sumnje zaslužuje da bude pobjednik SP-a”, izjavio je Assange, ali i dodao da će Brazil najvjerovatnije trijumfirati na Mundijalu.

Ekvadorski ambasador Juan Falconi Puig je nedavno izjavio da Assange može ostati u Ambasadi koliko god želi.

Azil na osnovu ljudskih prava

On je rekao da Assange pati zbog toga što ne može izaći iz zgrade Ambasade, ali da može ostati tamo koliko hoće, nakon što je Vrhovni sud odbacio zahtjev da se zaustavi njegovo izručivanje Švedskoj, koja traži 42-godišnjeg Australca da bi bio ispitan zbog optužbi za silovanje.

Falconi je istakao da Assange nije bjegunac i podsjetio da mu je predsjednik Ekvadora Rafael Correa dao azil na osnovu ljudskih prava i da bi Assange, ako bi na kraju bio izručen Americi, bio suočen s tužbom, a možda i sa mučenjem.

Troškovi boravka Assangea u Ambasadi su već dostigli cifru od 9,9 miliona dolara, piše Tanjug.

Velika Britanija ne dozvoljava Assangeu da napusti tu zemlju i ode u Evkador od juna 2012. godine, kada je potražio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Izvor: Agencije