Hollande ‘zgrožen’ radi napada na Roma

Mladi Darius živio je odnedavno s porodicom i drugim Romima u napuštenoj kući u Pierrefitte-sur-Seine, sjevernom predgrađu Pariza (AP)
Mladi Darius živio je odnedavno s porodicom i drugim Romima u napuštenoj kući u Pierrefitte-sur-Seine, sjevernom predgrađu Pariza (AP)

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je „zgražanje“ u utorak nakon linča mladog Roma u ovoj evropskoj državi.

Mladić se još bori za život, a ovaj čin su osudila i brojna udruženja, ukazujući na stigmatizaciju koju trpi romska manjina, prenose agencije.

Mladića od 16 godina nepoznati napadači su veoma teško pretukli i ostavili ga nepomičnog prije nego je pronađen u petak sjeverno od Pariza.

Predsjednik Hollande je osudio „nezamisliv i neoprostiv čin“ koji se protivi „svim načelima na kojima je zasnovana naša republika“, izražavajući zgražanje i zahtijevajući da se „poduzme sve kako bi se pronašli počinitelji ovog napada“.

„Ovo je neprihvatljiv čin čiji počinitelji moraju biti pronađeni u najkraćem roku kako bi pred pravdom odgovarali za svoja djela“, kazao je francuski premijer Manuel Valls.

Iako je po nekim informacijama mladić bio žrtva kaznene operacije kao osumnjičeni za provalu, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve podsjetio je da su „isključivo snage sigurnosti zadužene za provođenje poštivanja javnog reda“.

Barbarska presuda

Mladi Darius živio je odnedavno s porodicom i drugim Romima u napuštenoj kući u Pierrefitte-sur-Seine, sjevernom predgrađu Pariza.

Pronađen je u petak navečer krvav i onesviješten u kolicima iz supermarketa blizu osjetljive četvrti Cite des Poetes, prema policijskom izvoru.

„Motiv ovog linča je bila osveta. Praktično nekoga osuditi na smrt je barbarski“, kazala je tužiteljica Sylvie Moisson, te dodala kako je mladić u kritičnom stanju.

Luc Poignant, zvaničnik policijskog sindikata, rekao je za televizijsku stanicu LCI kako su doktori mladog Roma stavili u vještačku komu „jer je osjećao veliku bol“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO