Desetine mrtvih u borbama u Baqubahu

Sunitski pobunjenici kratko su zauzeli dijelove Baqubaha, provincijske prijestolnice iračke provincije Diyala, mjesta koje se nalazi svega 60 kilometara sjeverno od Bagdada prije nego što su ih vladine snage protjerale. Tokom borbi na desetine osoba je poginulo.

Otkaz četverici zvaničnika

Premijer Maliki otpustio je u utorak četvericu bezbjednosnih zvaničnika zbog neispunjavanja “profesionalnih i vojnih dužnosti”, nakon pada Mosula u ruke pobunjenika, saopćila je iračka Vlada.
Najviše rangirani oficiri, među kojima je general Mehdi Sabah Gavari, glavnokomandujući za provinciju Nineveh, gdje su pobunjenici zauzeli veći dio teritorije, otpušteni su jer “nisu uspjeli ispuniti profesionalne i vojne dužnosti”.
U saopćenju se navodi da je jedan od komandanata Hidajet Abdullrahim pobjegao od borbe i bit će predfat u nadležnost vojnog suda, koji će protiv njega voditi proces u odsustvu.

Tri policijska službenika u utorak su kazala kako je policijska stanica u Baqubahu, koja ima i mali zatvor, bila na udaru boraca grupe Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) koji su pokušali osloboditi sunitske zatvorenike, prenosi agencija AP.

Službenici su dodali kako su naoružani šiiti, koji su branili stanicu, ubili zatvorenike iz blizine. Zvaničnik mrtvačnice u Baqubahu kazao je kako su mnogi mrtvi imali rane od metaka na glavi i na prsima. Sva četiri zvaničnika su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni jer se brinu za svoju sigurnost.

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji se javio iz Bagdada, rekao je kako su naoružani šiiti navodno ubili najmanje 63 zatvorenika, kako navode lokalni izvori, no izvori Vlade saopćili su kako je ISIL odgovoran za ubistva u Baqubahu.

„Jasno je kako se, paralelno sa borbama u Baqubahu, vodi i rat informacijama“, dodao je Khan.

Istovremeno, pobunjenici osvojili šiitski grad Tal Afar, na sjeveru Iraka. Riječ je o strateški važnom šiitskom gradu na sjeveru Iraka, rekao je u utorak jedan zvaničnik Iračke vlade, dodajući da je u sukobima poginulo nekoliko desetaka ljudi.

Provladine snage drže još neke sektore te šiitske enklave u većinski sunitskoj pokrajini Nineveh, rekao je Nuredin Kabalan, drugi čovjek provincijskih vlasti. Tal Afar nalazi se gotovo 380 kilometara sjeverozapadno od Bagdada na cesti prema sirijskoj granici.

Pripadnici ISIL-a žele osnovati islamsku državu u tom pograničnom području.

Maliki optužuje Saudijsku Arabiju

Saudijska Arabija treba biti smatrana odgovornom za finansiranje ekstremista i zločine koje su počinile pobunjeničke grupe u Iraku, saopćila je u utorak Vlada Iraka.

Izjave iz Rijada ukazuju na to da Saudijska Arabija “staje na stranu terorizma”, navodi se u saopćenju iz kabineta iračkog premijera Nourija al-Malikija, prenio je AFP.

“Snažno osuđujemo ovaj stav. Smatramo [Saudijsku Arabiju] odgovornom za ono što te grupe dobijaju u smislu finansijske i moralne podrške”, piše u saopćenju.

“Saudijska vlada treba odgovarati za opasne zločine koje su počinile ove terorističke grupe”, dodaje se u saopćenju.

Saopćenje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija optužila vjerski orijentiranu politiku Vlade Iraka, usmjerenu protiv sunitske manjine, za nemire koji potresaju te zemlju.

Nemiri se “ne bi dogodili da nije bilo vjerske i isključive politike koja se primjenjuje u Iraku proteklih nekoliko godina, koja je ugrozila njegovu stabilnost i suverenitet”, saopćila je Vlada Saudijske Arabije.

U martu je Maliki optužio Saudijsku Arabiju da podržava terorizam u Iraku, prenosi Tanjug.

‘Irak prije Mosula’

Premijer iračkog Kurdistana Nechirvan Barzani rekao je u utorak za BBC kako je “gotovo nemoguće” da Irak ponovno bude država kakva je bila “prije Mosula”, drugog najvećeg grada u zemlji, koji su prošle sedmice osvojili sunitski pobunjenici.


Boško Jakšić o situaciji u Iraku

“Ako mislite da Irak može ponovno biti onakav kakav je bio prije Mosula, ja u to ne vjerujem. To je gotovo nemoguće”, rekao je.

Borci ISIL-a osvojili su prošle sedmice Mosul, velik dio sjeverne pokrajine Nineveh, Tikrit i druge sektore pokrajina Salah al-Din, Diyala i Kirkuk.

“Svi zajedno moramo sjesti i pronaći rješenje, dogovoriti se kako živjeti zajedno”, kazao je Barzani, ističući da će to biti teško s aktuelnim iračkim premijerom Malikijem.

“Rješenje nije vojno. Potreban je politički proces. Sunitska zajednica osjeća se napuštenom. Potrebno je da različita plemena i zajednice budu integrirani u proces”, smatra premijer iračkog Kurdistana.

“Moramo dopustiti sunitskim područjima da odluče, ali mislim kako je najbolji model za njih da imaju sunitsku regiju, kao što mi imamo Kurdistan”, rekao je Barzani.

Kurdi neće pomoći iračkoj vojsci

Kurdi neće pomoći iračkim snagama u borbi protiv sunitskih pobunjenika, rekao je ranije visoki zvaničnik regionalne Vlade Kurdistana Falah Mustafa Bakir, istakavši da će kurdski borci prioritet dati odbrani svoje regije.

“Nećemo se pridružiti (iračkim snagama) jer nema vojske (u Iraku)”, rekao je Bakir, dodavši da su iračke snage “propale”, prenijela je japanska agencija Kyodo.

“Imaju najsofisticiranije naoružanje, ali nemaju moral, nemaju lojalnost i ne vjeruju u uzrok, zato su propali”, rekao je Bakir.

Iznio je mogućnost da Kurdi nastave kontrolirati naftom bogati Kirkuk, nad kojim su kurdski Pešmerga vojnici preuzeli kontrolu poslije povlačenja iračkih snaga.

Bagdad je, rekao je Bakir, zatražio od regionalne Vlade da osigura to područje.

Pešmerga vojnici su već dugo snage koje manevriraju između šiita, Kurda i sunita u borbi za utjecaj i kontrolu nad naftnim poljima na sjeveru Iraka.

Uporište pobunjenika nalazi se pored Kurdistana, tako da “(naše) komšije više nisu Iračka vlada”, zaključio je Bakir.

Stižu američke trupe

Američki predsjednik Barack Obama obavijestio je Kongres da će Sjedinjene Američke Države rasporediti najmanje 275 pripadnika vojske kako bi pružile podršku i pomoć osoblju Ambasade u Bagdadu, nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad sjeverom Iraka.

“Te snage bit će angažirane zbog zaštite američkih građana i imovine, ukoliko to bude potrebno i opremljene za borbu”, poručio je Obama u pismu zastupnicima, prenio je Reuters.

“Ove snage ostat će u Iraku sve dok sigurnost situacija postane takva da to više ne bude potrebno”, dodao je Obama.

Blizu 160 vojnika već se nalazi u Iraku, uključujući 50 marinaca, a neki od njih nedavno su stigli u tu zemlju, prenio je AP.

Također, SAD će poslati još 100 vojnika u obližnju treću zemlju, kao rezervu, ukoliko bude potrebno, dodaje američka agencija.

Bijela kuća tvrdi da američki vojni personal ulazi u Irak uz saglasnost vlasti te zemlje, prenosi Tanjug.

Washington razmišlja da uputi manji broj američkih specijalnih snaga u Irak kako bi pomogao Bagdadu da uspori nalet sunitskih pobunjenika koji su posljednjih dana zauzeli velike oblasti na sjeveru Iraka, saopćili su ranije u ponedjeljak neimenovani američki zvaničnici.

Obama je izričito odbacio mogućnost raspoređivanja američkih snaga u Irak u borbene svrhe, prenijela je agencija AP.

Trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode kako je Obama, međutim, voljan da pošalje specijalne snage koje bi vršile obuku.

Prema navodima zvaničnika, riječ je o stotinjak pripadnika specijalnih snaga koji bi savjetovali iračke snage koje se bore protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Razgovori o krizi

Američki i iranski zvaničnici razgovarali su o krizi u Iraku na marginama pregovora u Beču o nuklearnom programu Teherana, potvrđeno je iz više izvora bliskih razgovorima.

“Bilo je razgovora o katastrofalnoj situaciji u Iraku”, izjavio je Reutersu neimenovani istaknuti iranski zvaničnik, dodajući da su ti razgovori završeni bez konkretnog dogovora.

“Nije bilo govora o vojnoj saradnji i to nije opcija. Konačna odluka bit će donesena u glavnim gradovima”, rekao je iranski zvaničnik.

Dodao je da je Iran “velika zemlja koja može odigrati ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju stabilnosti u Iraku i regiji”.

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Irana razgovarali su u ponedjeljak o situaciji u Iraku, potvrdio je visoki američki zvaničnik, ističući da takvi razgovori neće uključivati vojnu saradnju i neće imati “strateškog određenja” u odnosu na iračke čelnike, prenosi Hina.

“Otvoreni smo za uključivanje Iranaca jednako kao što uključujemo sve regionalne igrače zbog prijetnje koju su Iraku postavili pripadnici ISIL-a. O tome se pitanju kratko razgovaralo i na marginama susreta P5+1 u Beču”, kazao je visoki američki zvaničnik State Departmenta, aludirajući na razgovore između Irana i šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu.

‘Bez vojne saradnje’

“Ove konsultacije neće uključiti vojnu saradnju i strateške odrednice vezane uz budućnost iračkog vodstva”, istakao je zvaničnik, dodajući kako će u razgovorima biti riječi o prijetnji koju pripadnici ISIL-a predstavljaju za više zemalja regije, uključujući i Iran, kao i o potrebi podrške Iraku i suzdržavanju od sektaških sukoba.

Prema njegovim riječima, američko-iranska razmjena mišljenja o Iraku dogodila se u sklopu trostranog susreta zvaničnika SAD-a, Irana i Evropske unije u Beču, posvećenog iranskom nuklearnom programu.

Snage povezane s pokretom Islamska država Irak i Levant gotovo sigurno su, tokom posljednjih pet godina, vršile ratne zločine u Iraku nad onima koji se nisu borili s njima, saopćila je visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay.

Izvještaji su pokazali da su vojnici, regruti, policajci i ostali koji su se predali ili bili zarobljeni, bili masovno ubijani, dodala je Pillay.

“Iako broj za sada ne može biti tačno utvrđen, očigledno su sistematski vršene serije hladnokrvnih pogubljenja, većinom na različitim lokacijama u oblasti Tikrita, gotovo sigurno u razmjerama ratnih zločina”, rekla je Pillay, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO