Ukrajina: Poginula dva ruska novinara kod Luganska

Porošenko je izdao komandu da sigurnosne službe ove sedmice vrate nadzor nad ukrajinsko-ruskom granicom (EPA)

Dva novinara Ruske državne televizije (VGTRK) poginula su danas kod Luganska na istoku Ukrajine, javila je večeras ova televizijska kuća, a prenijela agencija Tanjug.

Novinar Igor Korneljuk, koji je teško ranjen iz minobacačke vatre kod prigradskog naselja Mirni kod Luganska, podlegao je povredama u bolnici, navele su ruske agencije, pozivajući se na glavnog ljekara Prve oblasne bolnice Luganska Fjodora Soljanika.

Na mjestu je poginuo i tonski tehničar Anton Vološin koji je bio u ekipi sa Korneljukom, dok je treći član ekipe, kamerman Viktor Denisov, preživio granatiranje, navodi Russia Today.

Specijal: Kriza u Ukrajini

RIA Novosti navodi izjavu očevica da je granata pala pored grupe novinara, od kojih je jedan držao u ruci mikrofon sa oznakom TV-kanala Rusija, a Denisov također ističe da su svi novinari imali na sebi oznake da su predstavnici medija.

Korneljuk je rođen u Zaporožju u Ukrajini, a od 1998. godine radio je u državnom RTV-u.

Ruske agencije izvještavaju da se između ukrajinskih snaga i proruskih ustanika vode žestoke borbe kod Luganska od sinoć i da se ka tom gradu pokušala probiti kolona ukrajinskih oklopnih vozila.

Sukobi kod granice

Tridesetak ukrajinskih vojnika ranjeno je u utorak ujutro u sukobima s proruskim separatistima blizu istočne ukrajinske granice s Rusijom, izvijestila je pogranična služba.

U granatiranju položaja ukrajinskih vojnih snaga sa položaja separatista u području mjesta Aleksejevsko ranjeno je tridesetak ukrajinskih vojnika, među kojima je 11 graničara.

Separatisti tvrde da ukrajinske vojne snage od početka sedmice granatiraju njihove položaje u blizini Slavjanska.

Predsjednik Petro Porošenko Vladinim je snagama naredio da ponovno preuzmu kontrolu nad područjem istočnih granica, koje je trenutno pod kontrolom pobunjenika, nakon što su zvanični Kijev i Sjedinjene Američke Države optužili Rusiju da preko granice šalje oružje, što zvanična Moskva opovrgava.

Ukrajinski predsjednik ranije je izjavo da je od početka vojnih akcija protiv separatista u maju, u sukobima ubijeno 125 pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti, među kojima je 96 pripadnika oružanih snaga i 22 pripadnika policije.

Poziv na primirje

Također, pozvao na primirje na istoku zemlje, gdje traje ustanak proruskih separatista i najavio da bi trebalo postići dogovor o mirovnom planu.

U saopštenju šefovima sigurnosnih službi Porošenko je napisao kako je izdao zapovijed da ove sedmice vrate nadzor nad ukrajinsko-ruskom granicom, dodavši kako, kada granica bude pod kontrolom, treba poštivati prekid vatre i pripremiti mirovni plan.

Separatisti su se u aprilu pobunili protiv centralne vlasti u Kijevu, pošto je nakon ranijih demonstracija u Kijevu svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, a Rusija zatim anektirala poluotok Krim.

Od tada traju borbe u kojima je poginulo više desetaka pobunjenika, civila i vojnika.

Porošenko je zabranio vojnu saradnju sa Rusijom, što će utjecati na, kako su rekli vojni stručnjaci, 79 ukrajinskih i 859 ruskih kompanija.

Porošenko je tu odluku saopštio na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu u ponedjeljak, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Vitalij Jarema, prenosi Itar-tass.

Jarema je podsjetio da je ranije ukrajinski vršilac dužnosti predsjednika Aleksandar Turčinov potpisao dekret kojim se obustavlja vojna saradnja sa Rusijom kao i snabdijevanje oružjem Rusije.

Kako je na svom Facebook profilu napisao zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin, Rusija je razvila planove za potpunu zamjenu uvoza odbrambenih proizvoda iz Ukrajine.

Rusija je na sinoćnjem zatvorenom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a predstavila novi Nacrt rezolucije o Ukrajini, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin.

“Uključili smo u tekst – sada je obimniji, niz želja članica Vijeća, koje se tiču pozivanja na međunarodno pravo, unijeli smo neke izmjene koje se odnose na pravac aktivnosti OSCE-a, povezanosti onog što može da učini generalni sekretar UN-a i što čini OSCE, kao i pozivanje na neke temeljne principe međunarodnog prava, kao što su suverenitet i teritorijalna cjelovitost”, rekao je Čurkin.

Rusija: Prijedlog sankcija ukrajinskim vođama

Čurkin je, govoreći o vršiocu dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andreju Deščici, rekao da on za Rusiju više ne postoji nakon, kako je kazao, izrečenih javnih uvreda na račun ruskog rukovodstva.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov izjavio je kako Rusija treba da uvede sankcije protiv ukrajinskih čelnika.

“Treba da završavamo razgovore o partnerstvu sa Ukrajinom, dok Ukrajina ne pokaže spremnost na takvo partnerstvo”, rekao je Puškov.

“Napad na Rusku ambasadu, pokušaj napada na Konzulat u Odesi, uvrede na račun predsjednika Rusije, redovno hapšenje ruskih novinara, odbijanje plaćanja gasa – za šta mislim da je smišljeno i koordinisano sa SAD-om, sve su to strane iste medalje”, rekao je Puškov.

Ocijenio je da odnosi Rusije i Ukrajine stupaju u novu fazu koja se “sve više približava ozbiljnom konfliktu”.

Izvor: Agencije