Pobunjenici u Iraku zauzeli još jedan grad

Pobunjenici u Iraku, među kojima glavnu riječ vodi grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), poslije žestokih borbi zauzeli su strateški važan grad Tal Afar, na sjeverozapadu države.

Marginalizacija sunitske manjine

Uzrok nemira u Iraku je “marginalizacija sunitske manjine” koju provodi irački šiitski premijer Nouri al-Maliki, ocijenio je katarski ministar vanjskih poslova.
“Ovi [nemiri] su dijelom rezultat negativnih faktora … uglavnom provođenja frakcijske politike, marginalizacije i isključivosti”, rekao je katarski šef diplomatije Khalid bin Mohammad Al Attiyah, javila je katarska državna novinska agencija QNA, a prenio AFP.
Katarski šef diplomatije je također naveo “nasilno razbijanje mirnih skupova”, misleći pritom na proteste sunitskih Arapa u aprilu 2013. i januaru ove godine, koji su zahtijevali svrgavanje Malikija, prenosi Tanjug.
“To je produbilo jaz među pripadnicima bratskog iračkog naroda”, kazao je Attiyah.

Time su pobunjenici, predvođeni ISIL-om, učvrstili poziciju u tom dijelu zemlje.

Zauzeli su i dva sela u pokrajini Diyala, sjeveroistočno od Bagdada.

Borbe se vode i kod Baqubaha, gotovo 50 kilometara od glavnog grada.

Iračka vojska odgovara slanjem novih dobrovoljaca u zonu borbi.

Iz NATO-a nema najave o mogućoj vojnoj operaciji protiv pobunjenika u Iraku.

U Bagdadu su šiitski dobrovoljci odlučni – žele se suprotstaviti pobunjenicima.

‘Odbrana domovine’

“Dobrovoljno se prijavljujem u iračke vojne snage. Želim se boriti s njima [pobunjenicima] kako bismo odbranili domovinu. Uz Božiju pomoć, pobijedit ćemo”, kaže Manhle Hashem.

U borbu ih je pozvao i najutjecajniji šiitski vjerski vođa u zemlji.

Stotine su otišle na front nakon okupljanja ispred federalnog policijskog štaba.

“Mnogo se dobrovoljaca prijavilo. Snabdjeli smo ih vojnom opremom. Prebacujemo ih u zone borbi kako bi se pridružili našim trupama”, kaže irački general Abbas Fadhil Abdul Sahib.

I kurdski borci nastavljaju okršaje sa sunitskim pobunjenicima u Kirkuku.

Grad je ranije napustila iračka vojska.

Kurdi, bez obzira na najavu, ne vjeruju da bi Bagdad mogao pasti u ruke pobunjenika.

“Mislite da će Amerika dopustiti da se to desi. Ili Iran”, ističe Sideeq Heerani, kurdski pukovnik.

Mogući napadi dronovima

Državni sekretar Sjedinjenih Država John Kerry rekao je da ova zemlja razmatra napade bespilotnim letjelicama u Iraku te da je otvorena za saradnju sa Iranom, dok je još američkih brodova krenulo prema Zaljevu.

Kerry je kazao da napadi bespilotnim letjelicama nisu „potpuni odgovor“ na napredovanje iračkih pobunjenika. Međutim, visoki američki zvaničnik dodao je da dronovi mogu biti „jedna od važnih opcija“.

„Kada imate ljude koji ubijaju i masakriraju, morate to da zaustavite“, kazao je Kerry.


Vojnici napustili bazu u Kirkuku

Upitan da li SAD želi raditi sa Iranom kako bi pomogao Bagdadu, on je rekao da njegova država neće „odbaciti ništa što bi moglo biti konstruktivno“.

„Vidjet ćemo šta je Iran voljan a šta nije da uradi, prije nego što počnemo s bilo kakvim najavama.“

Mada je iranski predsjednik Hassan Rouhani potvrdio da Irak nije tražio pomoć Irana, dodao je da će “Teheran možda razmisliti o saradnji s Washingtonom”.

Nikakvu vojnu operaciju u Iraku za sada ne planira NATO, bar o tome nije bilo riječi tokom susreta turskih zvaničnika i generalnog sekretara Alijanse u Ankari.

“Osuđujem neprihvatljiv napad na Turski konzulat u Mosulu. Zahtijevam trenutno oslobađanje otetih turskih diplomata i sigurnosnog osoblja”, izjavio je Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO-a.

Agencije prenose da su Američka i Australska ambasada u Bagdadu počele s evakuacijom svog osoblja.

I među građanima vlada nervoza zbog napredovanja pobunjenika.

Američki brod sa 550 marinaca u Zaljevu

Američki amfibijski transporter s više od 500 marinaca uplovio je u ponedjeljak u Perzijski zaljev i bit će podrška eventualnoj akciji u kojoj će Amerika pomoći iračkim šijitskim vlastima u borbi protiv ustanka sunita, koji su već zauzeli velike dijelove sjevera zemlje, objavio je jedan američki vojni dužnosnik.
Predsjednik SAD-a Barack Obama objavio je posljednjih dana da razmišlja i o vojnoj operaciji kojom bi službenome Bagdadu pomogao u borbi protiv sunitskog ustanka, ali bez slanja amerčkih vojnika.
Brod “Mesa Verde” s oko 550 marinaca pridružio je u Perzijskome zaljevu nosaču aviona “George H. W. Bush”, koji se tamo nalazi od subote, zajedno s krstaricom “Philippine Sea” i razaračem “Truxtun”.
“Brod ‘Mesa Verde’ može izvesti niz različitih operacija brze reakcije i odgovora na krizu”, kaže se u saopćenju iz Pentagona.

U međuvremenu, španska policija uhapsila je osam osoba u Madridu, koje se sumnjiče da su dio grupe za regrutaciju i slanje pobunjenika u redove grupe ISIL.

Vodila ih je osoba nekada zatvorena u logoru Guantanamo, a istraga se nastavlja.

Istovremeno, Velika Britanija se konsultirala s Iranom o načinima na koje bi regija Bliskog istoka mogla ponuditi podršku Iraku nakon što su pobunjenici zauzeli nekoliko gradova na sjeveru te zemlje, saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona.

Besmisleno nasilje

Glasnogovornik je rekao da je britanski ministar vanjskih poslova William Hague tokom vikenda razgovarao sa svojim iranskim kolegom o situaciji u Iraku i drugim pitanjima, prenio je Reuters.

Kako podsjeća britanska agencija, London je istakao da ne razmatra opciju učešća u vojnoj intervenciji u Iraku, već je ponudio humanitarnu podršku i kontraterorističke savjete iračkim vlastima.

Sjedinjene Američke Države osudile su “užasan masakr” koji su počinili pripadnici ISIL-a koji su, kako sami tvrde, masakrirali gotovo 1.700 iračkih šiita, regruta zračnih snaga u Tikritu.

U postovima na Twitteru od petka, koji se pripisuju pripadnicima ISIL-a, tvrdi se da su pobunjenici ubili gotovo 1.700 šiitskih vojnika dok su napredovali ka Bagdadu, ali ta vijest nije potvrđena iz drugih izvora, prenose agencije.

U saopćenju glasnogovornice State Departmenta navodi se da SAD ne može potvrditi te izvještaje.

“Jedan od primarnih ciljeva ISIL-a jeste da se usadi strah u srce svih Iračana i izazove vjerska podjela među narodom”, stoji u saopćenju.

Navodi se da američki zvaničnici osuđuju “tu taktiku i podržavaju solidarnost iračkog naroda protiv takvog stravičnog i besmislenog nasilja”.

Međunarodna organizacija za migracije navela je da je gotovo 40.000 ljudi pobjeglo iz Tikrita i Samarre, kada su te gradove napali pripadnici ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije