Naređeno oslobađanje Al Jazeerinog novinara Al-Shamyja

Egipatski glavni tužitelj naredio je oslobađanje novinara Al Jazeere Abdullaha al-Shamyja koji štrajkuje glađu više od 100 dana iz protesta zbog njegovog pritvora bez suđenja.

U saopćenju tužitelja, objavljenom danas, navodi se kako će Al-Shamy i 13 drugih osoba biti oslobođeni zbog „zdravstvenih uvjeta“.

Al-Shamy je pritvoren 14. augusta dok je pokrivao nasilno razbijanje skupova podrške zbačenom predsjedniku Muhamedu Mursiju. Tokom nasilja ubijene su stotine, a povrijeđene hiljade osoba.

Dva dana nakon hapšenja, tužitelji su za novinara Al Jazeere kazali kako pripada zabranjenoj grupi, da ga terete za napade na zvaničnike vlasti kao i druge činove nasilja i sabotaže, no nikada nije zvanično optužen.

Frustrirane porodice

Konačna presuda trojici novinara Al Jazeere English najavljena je za 23. juni. Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed u pritvoru su u Egiptu već 170 dana. Lažno su optuženi da su podržavali Muslimansku braću. Al Jazeera odbacuje sve optužbe i zahtijeva njihovo puštanje na slobodu.

Skoro šest mjeseci iza rešetaka čekaju da drugi odluče o njihovoj sudbini. Novinari Greste, Mohamed i Fahmy izvedeni su pred sud pod lažnim optužbama da su podržavali Muslimansku braću.

Egipatsko tužiteljstvo zatražilo je maksimalne kazne zatvora – sedam godina za Grestea i po 15 godina za Mohameda i Fahmyja.

Frustracije porodice novinara Al Jazeere iz dana u dan rastu.

“Ako pošteno sagledamo stvari, tužilaštvo je ovaj slučaj zaključilo neumjerenim i neselektivnim optužbama protiv cijele grupe”, kaže Juris Greste, otac Petera Grestea.

Druge novinare su, također, nazivali neprijateljima države, kao i aktiviste.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO