Hag: Moguće privremeno oslobađanje Šešelja

Iz Šešeljeve stranke tvrde kako će optuženik tražiti hitno ukidanje pritvora (EPA)
Iz Šešeljeve stranke tvrde kako će optuženik tražiti hitno ukidanje pritvora (EPA)

Pretresno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kako je stranama na suđenju Vojislavu Šešelju uputilo nalog da se izjasne o mogućnosti da optuženi bude privremeno pušten na slobodu, pozivajući strane da se o tom pitanju izjasne u roku sedam dana.

U odluci sudskog vijeća, na čelu sa predsjedavajućim sudijom Jean-Claudeom Antonettijem, precizira se da je tu odluku donijelo uzimajući u obzir više razloga, među kojima je i narušeno zdravstveno stanje optuženog.

U odluci je, također, navedeno da je poziv stranama upućen zato što u ovom trenutku nije moguće „odrediti tačan datum izricanja presude“ pošto je novi sudija Mandiaye Niang zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa predmetom.

Haški tribunal odbacio je prethodno zahtjev Vojislava Šešelja da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka, poslije izuzeća sudije Frederika Harhoffa na zahtjev samog optuženog.

Šešelj traži ukidanje pritvora

„Haški optuženik Vojislav Šešelj će, povodom najnovije odluke pretresnog vijeća Haškog tribunala, zauzeti stav da mu se, umjesto puštanja na privremenu slobodu, mora hitno ukinuti pritvor“, izjavio je zvaničnik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić.

Potvrdio je i kako Komitet za odbranu Šešelja smatra i da bi njihov lider kao jedino ograničenje u slučaju ukidanja pritvora mogao da prihvati da ne napušta teritoriju Srbije.

Krasić je naveo i da bi u tom slučaju Šešelj u Srbiji govorio na javnim skupovima i televiziji te kritikovao rad Haškog tribunala „jer su to njegova građanska prava i ne bi dozvolio da mu ih bilo ko ograničava“.

Sudska odluka donesena je većinom, uz oprečno mišljenje sudije Koffija Kumelija Afandea koji je ocijenio da je Šešeljev slučaj „bez presedana“.

„Ne mogu da se složim s većinom u odluci da se suđenje nastavi, kada je dovedena u pitanje pravičnost postupka“, naveo je Afande.

U pritvoru 11 godina

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Scheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku koji je počeo 2007. godine.

Tužilaštvo je krajem 2010. završilo sa iznošenjem dokaza, a optuženi, koji se sâm brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Završne riječi održane su u martu 2012. godine, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013. godine.

Šešelj je, međutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Harhoffa zbog sumnje u njegovu pristranost.

Sud je prihvatio Šešeljev zahtjev i umesto Harhoffa imenovan je sudija Mandiaye Niang.

Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštivanja suda na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO