Sirijska vojska zauzela grad Kasab

Taj grad, naseljen većinskim jermenskim stanovništvom, strateški je važan za oblast Latakiju (Anadolija)
Taj grad, naseljen većinskim jermenskim stanovništvom, strateški je važan za oblast Latakiju (Anadolija)

Sirijska vojska odana režimu predsjednika Bashara al-Assada zauzela je grad Kasab, koji se nalazi u blizini turskog grada Hataya, a koji je u proteklim mjesecima bio jedan od glavnih koridora za sirijske izbjeglice i ranjenike ka Turskoj.

Sirijski grad Kasab prije tri mjeseca su osvojile pobunjeničke snage, a on je kasno sinoć ponovo stavljen pod kontrolu režimske vojske, navodi Agencija Anadolija.

Lokalni izvori javljaju da su okolna mjesta na sirijskoj strani granice bila poprište intenziviranih napada u protekla tri dana i da su se pobunjenici povukli.

Prema navodima sirijskih državnih medija, u borbama je ubijen veliki broj pobunjenika, a vojska sada pod kontrolom ima cjelokupnu provinciju.

Turski granični prijelaz Yayladagi u Hatayu, koji se nalazi nasuprot ovog sirijskog grada, koridor je kojim je u Tursku prešao veliki broj sirijskih izbjeglica i ranjenika, a sada je ponovo zatvoren.

Opservatorija za ljudska prava iz Londona saopćila je da su pobunjenici, među kojima je bilo i boraca Fronta Al-Nusra, napustili Kasab.

Taj grad, naseljen većinskim jermenskim stanovništvom, strateški je važan, jer se nalazi nedaleko od jedinog graničnog prelaza sa Turskom u oblasti Latakija, koji je od noćas također pod kontrolom sirijske vojske. 

Širenje konflikta

Nemiri u Iraku rezultat su činjenice da je međunarodna zajednica zanemarila konflikt u Siriji, izjavio je bivši izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi.

“To je dobro poznato pravilo: konflikt ove vrste (u Siriji) ne može ostati zatvoren u granicama jedne države”, rekao je Brahimi za AFP.

Međunarodna zajednica je “nažalost zanemarila sirijski problem i nije pomogla da se on riješi. Ovo je rezultat”, kazao je Brahimi, koji je dužnost predstavnika UN-a i Arapske lige za Siriju napustio u maju.

Brahimi je kratko bio specijalni izaslanik UN-a za Irak 2004, nakon invazije predvođene SAD-om, kojom je svrgnut režim tadašnjeg predsjednika Saddama Husseina.

Istakao je da je na Vijeću sigurnosti u novembru rekao da je Islamska država Irak i Levant moćna militantna grupa na čelu ofanzive u Iraku, “deset puta aktivnija u Iraku nego u Siriji”.

Brahimi je dodao da Iran, ključni saveznik vlade u Bagdadu, ima “svoje mjesto” u regiji, ukazujući na “de facto saradnju između SAD-a i Irana” po pitanju krize u Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

Iračka drama u sjeni sirijskog rata

Neshvatljivo je da je Amerika de facto predala Irak, kao vazalsku državu, na upravljanje Iranu, iako je ta zemlja više od tri decenije slovila kao najveći neprijatelj SAD-a.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO