Deseci mrtvih u napadima u Pakistanu

Pakistanska avijacija bombardirala je rano u nedjelju skrovišta gerilaca na nemirnom sjeverozapadu zemlje, ubivši desetke pobunjenika, saznaje se iz sigurnosnih izvora.

Associated Press navodi da je na teritoriji Sjevernog Vaziristana ubijeno stotinu pobunjenika, dok je pakistanski kanal GeoTV, pozivajući se na izvore, javio o 150 ubijenih militanata.

Za sada nema zvaničnih potvrda o broju žrtava napada, navodi agencija Tanjug.

Ne zna se pouzdano ni njihov identitet, a France Presse navodi da se vjeruje da je riječ o Uzbecima ili borcima iz drugih stranih zemalja.

Iz zraka su bombardirane pozicije pobunjenika u planinskoj oblasti Dehgan, 25 kilometara zapadno od glavnog grada Sjevernog Vaziristana, Miranshaha, i uporišta talibana i gerilaca povezanih sa Al-Kaidom kod granica sa Afganistanom.

“Napadi su izvedeni na osnovu potvrđenih izvještaja o prisustvu Uzbeka i drugih pobunjenika u toj oblasti”, rekao je neimenovani zvaničnik sigurnosnih struktura.

Odmazda Pakistana

Bombardiranje je izvedeno sedmicu nakon što je grupa naoružanih ljudi napala aerodrom u Karachiju kada je poginulo 38 osoba, među kojima su službenici aerodroma, pripadnici snaga sigurnosti i deset napadača.

Odgovornost za taj napad preuzela je organizacija talibana Tehrik-i-Taliban Pakistan (Talibanski pokret Pakistana), a vlasti, pakistanski talibani i Islamski pokret Uzbekistana tvrde da su Uzbeci učestvovali u napadu na aerodrom u Karachiju, navode agencije.

Islamski pokret Uzbekistana formiran je 1991. godine radi zbacivanja uzbekistanske vlade i uspostavljanja islamskog kalifata, ali je kasnije svoje ciljeve proširio na čitavu srednju Aziju.

Vjeruje se, navodi AP, da je ta grupa stacionirana u Sjevernom Vaziristanu i da odatle napada američke i NATO mete u Afganistanu.

Poslije napada na najprometniji aerodrom u zemlji, vlada je pod pritiskom da se izbori sa pobunom koja godinama opterećuje zemlju, a za sada su njeni pokušaji da pregovara sa pobunjenicima u ćorsokaku i poslije napada na aerodrom se čini da imaju još manje vjerovatnoće da uspiju, ocjenjuje američka novinska agencija.

izvor: Agencije


Povezane

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad na aerodrom u Karachiju, u kojem je poginulo 29 osoba, uključujući deset napadača. Opsada aerodroma trajala je pet sati. Vjeruje se da je riječ o osveti za zračne napade na talibanske borce smještene u Sjevernom Vaziristanu, koji su počeli nakon što su propali pregovori između Vlade i talibana. 

U bombaškom napadu na tržnicu u pakistanskom gradu Ravalpindiju poginule su najmanje 23 osobe, dok ih je nekoliko desetina ranjeno. Vlada posljednjih mjeseci vodi pregovore s talibanima, nadajući se da će tako okončati nasilje koje traje više od deset godina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO