Oboren vojni avion u Ukrajini, 49 poginulih

Iljušin-76 je vojni transporter koji može prevoziti 167 vojnika s osobnim naoružanjem (AP)

Poginulo je 49 ukrajinskih vojnika kada su separatisti srušili teretni zrakoplov kod grada Luganska na istoku Ukrajine u noći na subotu, potvrdio je vojni glasnogovornik Vladislav Seleznov.

I ukrajinsko Ministarstvo obrane je potvrdilo kako je na zrakoplov IL-76, koji se pripremao sletjeti, pucano iz protuzračnog oružja i strojnica te je zrakoplov i srušen, pri čemu je poginulo 40 vojnika i devet članova posade.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Zrakoplov Iljušin-76 približavao se zračnoj luci u Lugansku s vojnim osobljem, oružjem, opremom i opskrbom, kada je na njega otvorena snažna vatra iz strojnice”, rekao je vojni izvor za agenciju DPA.

Glavno ukrajinsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu o ovom činu, koji je izazvao ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu, prenose ukrajinski mediji.

Iljušin-76 je vojni transporter koji može prevoziti 167 vojnika s osobnim naoružanjem.

Međusobne optužbe Kijeva i Moskve

Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsjednik Vladimi Putin u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom naglasio da ukrajinske vladine snage trebaju prekinuti oružane operacije u Ukrajini.

Zapad, pak, optužuje Kremlj da oružjem opskrbljuje proruske separatiste u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je posljednjih dana prelazila granicu između dviju zemalja.

Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je predložio predsjedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao spriječiti svaki upad iz Rusije.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nasilje na istoku Ukrajine.

Putin je prije dva dana prvi put telefonski razgovarao s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i obojica su se suglasila o deeskalaciji nasilja na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije