Britanska kraljica odlikovala Angelinu Jolie

Glumica je odlikovana za 'izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji' (AP)

Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala je američku glumicu i redateljicu Angelinu Jolie Ordenom britanskog kraljevstva zbog njenog angažmana u borbi protiv seksualnog nasilja u ratovima i drugim oružanim sukobima.

Angelina Jolie, koja kao posebna UN-ova veleposlanica radi na brojnim projektima zaštite izbjeglica i žrtava seksualnog nasilja u ratu, odlikovana je redom britanskog imperija sv. Mihovila i sv. Jurja za “izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji”.

“Za mene je ovo odlikovanje vrlo važna stvar, posebice jer ostatak svoga života želim posvetiti sličnim aktivnostima. Mogućnost rada sa žrtvama silovanja je velika čast samo po sebi. Iako će nam trebati još jedan životni vijek da postignemo zacrtane ciljeve, odlučno ću posvetiti svoj život tome”, rekla je popularna glumica.

Angelina Jolie se susrela i s dijelom kraljevske obitelji i razgovarala o tom globalnom problemu.

Daniel Day-Lewis postao vitez

U Buckinghamskoj palači su je ugostili princ Charles i vojvotkinja Camilla, kojima je predstavila svoj program rada i upoznala ih s najvećim zaprekama na koje nailazi u radu sa žrtvama.

Slavna glumica ovoga je tjedna bila jedan od domaćina međunarodnog summita o seksualnom nasilju te je najavila kako namjerava smanjiti svoj angažman na filmu i u većoj mjeri se posvetiti humanitarnom radu.

Budući da nije državljanka Velike Britanije ili Commonwealtha, Angelina Jolie neće moći koristiti titulu “dame” (lady), što je ekvivalent tituli viteza, ispred svog imena.

Titula viteza ove je godine dodijeljena trostrukom dobitniku nagrade Oscar Danielu Day-Lewisu za njegov “doprinos drami”, pa veliki glumac ubuduće ispred svog imena može staviti i titulu sir.

Izvor: Al Jazeera