Britanska kraljica odlikovala Angelinu Jolie

Glumica je odlikovana za 'izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji' (AP)
Glumica je odlikovana za 'izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji' (AP)

Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala je američku glumicu i redateljicu Angelinu Jolie Ordenom britanskog kraljevstva zbog njenog angažmana u borbi protiv seksualnog nasilja u ratovima i drugim oružanim sukobima.

Angelina Jolie, koja kao posebna UN-ova veleposlanica radi na brojnim projektima zaštite izbjeglica i žrtava seksualnog nasilja u ratu, odlikovana je redom britanskog imperija sv. Mihovila i sv. Jurja za “izvanredna nevojna postignuća u stranoj zemlji”.

“Za mene je ovo odlikovanje vrlo važna stvar, posebice jer ostatak svoga života želim posvetiti sličnim aktivnostima. Mogućnost rada sa žrtvama silovanja je velika čast samo po sebi. Iako će nam trebati još jedan životni vijek da postignemo zacrtane ciljeve, odlučno ću posvetiti svoj život tome”, rekla je popularna glumica.

Angelina Jolie se susrela i s dijelom kraljevske obitelji i razgovarala o tom globalnom problemu.

Daniel Day-Lewis postao vitez

U Buckinghamskoj palači su je ugostili princ Charles i vojvotkinja Camilla, kojima je predstavila svoj program rada i upoznala ih s najvećim zaprekama na koje nailazi u radu sa žrtvama.

Slavna glumica ovoga je tjedna bila jedan od domaćina međunarodnog summita o seksualnom nasilju te je najavila kako namjerava smanjiti svoj angažman na filmu i u većoj mjeri se posvetiti humanitarnom radu.

Budući da nije državljanka Velike Britanije ili Commonwealtha, Angelina Jolie neće moći koristiti titulu “dame” (lady), što je ekvivalent tituli viteza, ispred svog imena.

Titula viteza ove je godine dodijeljena trostrukom dobitniku nagrade Oscar Danielu Day-Lewisu za njegov “doprinos drami”, pa veliki glumac ubuduće ispred svog imena može staviti i titulu sir.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Na samitu čiji je cilj okončati silovanje u ratovima, specijalna izaslanica UNCHR-a apelovala na zaustavljanje rata u Siriji, gdje su silovane desetine hiljada ljudi.

11 Jun 2014

William Hague poručio kako želi da samit 113 država, koji se održava u Londonu, razbije kulturu nekažnjavanja seksualnih zločina.

10 Jun 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO