U napadima dronova u Pakistanu 16 mrtvih

Američke bespilotne letjelice usmrtile su u srijedu i četvrtak najmanje 16 pobunjenika u Pakistanu, u plemenskoj zoni na sjeverozapadu zemlje.

Deset pobunjenika poginulo je u četvrtak rano ujutro u Sjevernom Vaziristanu, koji se smatra uporištem pobunjenika povezanih s Al-Kaidom, kazalo je više izvora iz snaga sigurnosti.

U prvom napadu bespilotnom letjelicom u srijedu navečer poginulo je šest pobunjenika u selu Darga Mandi, desetak kilometara zapadno od grada Miranshaha.

Napadi američkih bespilotnih letjelica suspendirani su u decembru, na zahtjev Islamabada, ali su Sjedinjene Države obnovile taj kontroverzni program nakon napada talibana na aerodrom u Karachiju u noći na ponedjeljak, u kojem je poginulo 37 osoba.

Musharaf može napustiti zemlju

Pakistanski sud odobrio je u četvrtak bivšem vojnom čelniku Pervezu Musharrafu da napusti zemlju za dvije sedmice, uprkos sudskim postupcima koji se vode protiv njega, rekao je za agenciju France-Presse njegov advokat.

Visoki sud u Karachiju naložio je Vladi da ukloni ime tog bivšeg pakistanskog predsjednika sa popisa osoba kojima je zabranjen izlazak iz zemlje.

“Sud je razmotrio naš zahtjev i naredio je da se ukloni Musharrafovo ime sa popisa osoba kojima je zabranjen izlazak iz zemlje”, kazao je advokat Farogh Naseem.

Vlada ima 15 dana za žalbu na tu odluku prije nego što ona stupi na snagu.

Musharrafu se sudi za izdaju. Međutim, on odbacuje optužbe i kaže da su one politički motivirane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO