Štrajk trgovaca zbog zatvorenih Palestinaca

Gotovo 5.000 Palestinaca je zatvoreno u izraelskim zatvorima, a 200 ih je u pritvoru bez optužnice (EPA)
Gotovo 5.000 Palestinaca je zatvoreno u izraelskim zatvorima, a 200 ih je u pritvoru bez optužnice (EPA)

Trgovine u okupiranom Istočnom Jerusalemu zatvorene su u znak solidarnosti s palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji štrajkuju glađu.

Trgovci su zatvorili radnje u Istočnom Jerusalemu, kako bi se priključili štrajku koji su organizovale političke stranke i druge organizacije.

Ranije ove sedmice palestinske vlasti tražile su međunarodnu intervenciju zbog štrajka glađu zatvorenika, rekavši da Izrael treba biti pozvan na odgovornost zbog njihovog zdravstvenog stanja.

U pismu upućenom Vijeću sigurnosti UN-a i Evropskoj uniji, koje je potpisao visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat, stoji da se više od 400 zatvorenika pridružilo štrajku.

Gotovo 130 zatvorenika odbija hranu više od šest sedmica.

Pritvor bez optužnice

Većina štrajkača glađu pritvorena je bez optužnice. Izraelsko pravosuđe obično im određuje šestomjesečni pritvor, koji može biti produžen neograničen broj puta, prema proceduri koja datira iz perioda britanske uprave od 1920. do 1948. godine.

Sivan Weizman, glasnogovornik izraelske zatvorske uprave, rekao je za AFP da je štrajk glađu najduži koji su palestinski zatvorenici do sada održali.

Za razliku od Erekata, Weizman tvrdi da 250 zatvorenika štrajkuje glađu, od kojih je 80 u bolnici. 

Ranije ove sedmice Parlament Izraela usvojio je prijedlog zakona prema kojem će ljekarima biti dozvoljeno da prisilno hrane zatvorenike koji štrajkuju glađu.

Gotovo 5.000 Palestinaca je zatvoreno u izraelskim zatvorima, a 200 ih je u pritvoru bez optužnice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO