Smrtonosni zračni udar Izraela na Pojas Gaze

U napadu izraelskih zračnih snaga poginula je jedna, a povrijeđene su dvije osobe (AP)
U napadu izraelskih zračnih snaga poginula je jedna, a povrijeđene su dvije osobe (AP)

Najmanje jedna osoba je poginula, dok su dvije ranjene u zračnom udaru izraelskih snaga na sjever palestinske teritorije Pojas Gaze, saopćile su hitne službe.

Udar se desio u srijedu, nakon što je ranije tog dana raketa ispaljena sa ove teritorije pala na jug Izraela.

Tom prilikom nije bilo žrtava.

Posljednja eskalacija desila se nakon što je prošle sedmice formirana palestinska Vlada jedinstva.

Ova Vlada zamijenila je odvojene administracije u Gazi, na čijem je čelu bio Hamas, te Zapadnoj Obali, kojom su upravljali ljudi lojalni predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Abbasov ured je osudio ispaljivanje rakete i tražio od naoružanih grupa u Gazi da poštuju ranije dogovore o prekidu vatre s Izraelom.

‘Prazna retorika’

Glasnogovornik Vlade Izraela Mark Regev odbacio je Abbasove riječi kao “praznu retoriku”, te kazao kako bi Abbas trebao realizirati ranije dogovore i razoružati borce u Gazi.

Međutim, Sjedinjene Američke Države pozdravile su riječi palestinskog predsjednika, te navele kako nisu spremne držati novu Vladu jedinstva odgovornom za napad na Izrael.

“Očekujemo da palestinske vlasti urade sve u svojoj moći kako bi spriječile napade iz Gaze na Izrael, ali priznajemo realnost činjenice da Hamas trenutno kontrolira Gazu”, istakla je glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO