Gana – najotrovnije mjesto na zemlji

Ujedinjeni narodi su saopćili da je 50 miliona tona elektronskog otpada odbačeno u prošloj godini.

Pretpostavlja se da će taj broj u naredne tri godine biti veći za 33 posto. Najviše otpada je u Gani.

Za ekologe je otpad u Agbobloshiju u Gani najotrovnije mjesto na zemlji, izvijestio je Nicolas Haque, novinar Al Jazeere. 

Svi tipovi elektronske opreme, računari, televizori i zamrzivači odlažu se tu. Golim rukama demontiraju ih mladi muškarci i djeca.

Sav otpad je iz Evrope i Sjeverne Amerike.

“Tražimo bakar, metal, bilo šta što možemo preprodati”, kazao je Yacouba Ismael.

Prikupljeni metal izvozi se u Aziju. Djeca od ovoga zarađuju deset dolara na dan.

Sve je reciklirano, ali ništa nije ekološki. Većinom je riječ o otrovima. Elektronički dijelovi sadrže kadmij, koji uzrokuje zatajenje bubrega i bolest kostiju. Količina otrovnog olova u isparavanjima je 100 puta viša od maksimalnog nivoa, koji predstavlja ozbiljnu opasnost za nervni sistem.

“Teško je opisati miris tih isparenja. Osjećate ih u grlu… Sagorijevaju pluća.  Izazivaju gušenje, a to ljudi udišu cio dan”, izvijestio je Haque.

Pomoć u apoteci

U Agbobloshiju nema ni doktora ni bolnice. Lokalna apoteka jedino je mjesto gdje djeca mogu potražiti pomoć.

Farmaceutkinja Daniela Kattur je kazala: “Kao što možete vidjeti, oni zaista pate. Pružimo im prvu pomoć, dajemo im lijekove protiv bolova i upućujemo ih u bolnicu u koju obično ne idu, jer nemaju zdravstveno osiguranje.”

Stručnjaci smatraju da je ovo sigurnosna prijetnja, jer otpad dolazi i od državnih institucija, među kojima su Američki kongres i velike evropske firme.

“Sigurno postoje povjerljivi podaci o ugovorima koji se odnose na odbranu, medicinsku brigu i druge povjerljive materijale, koji ne bi trebali biti dostupni trećoj strani”, rekla je Mik Anane, aktivistica za zaštitu okoliša.

Otpad u Gani odbacuju Švedska, Velika Britanija i Njemačka. Sve tri su potpisnice Bazelske konvencije, kojom se kontrolira kretanje opasnog otpada.

Sve tri krše tu konvenciju. Trgovina se nastavlja.

Zapadni potrošači svoju staru elektroniku mijenjaju novom tehnologijom. U Agbobloshiju je nekad bila močvara, a danas je tu otpad koji polako ubija ovu djecu.

Izvor: Al Jazeera