Bogataši šiljcima tjeraju beskućnike

Metalni šiljci protiv beskućnika najnovija su inovacija stanara jedne elitne zgrade u Londonu.

Postavili su ih kako bi spriječili beskućnike da spavaju pod njihovim prozorima.

Šiljci su izazvali bijes građana i to u trenutku kada broj beskućnika u glavnom gradu Velike Britanije raste, izvijestio je Simon McGregor-Wood, novinar Al Jazeere.

Slučajni prolaznik prije nekoliko dana uočio je šiljke, fotografirao ih i stavio na Twitter. Priča se raširila, kao i bijes građana.

Šiljci su postavljeni ispred privatne zgrade u elitnom naselju, u kojoj dvosoban stan košta blizu 1,5 miliona dolara.

Problem je što šiljci kojima je okružena nisu za tjeranje golubova, već su postavljeni za tjeranje ljudi.

“To nije način. Ovo je ruglo. Sitničavo i loš publicitet. Vlasnik zgrade trebao bi naći dobrog kriznog PR-a”, kazao je građanin Londona.

Njegov sugrađanin je dodao: “Šiljci, da bi se tjerali ljudi i kako bi se spriječilo da prežive! Mislim da je ovo šokantno i očajno.”

“Ovo je bilo popularno mjesto za beskućnike, nije direktno na ulici, zaklonjeno je. No, šiljci iako nisu oštri, više im ne dopuštaju da spavaju ovdje. Čini se da stanovnici ove zgrade ne žele da im beskućnici smetaju i to još na njihovom pragu”, izvijestio je McGregor-Wood. 

Brojni beskućnici

Beskućnika je sve više na ulicama Londona. U prva tri mjeseca registrirano ih je više od 2.000, što je 75 posto više nego prije tri godine.

U Engleskoj su registrirane čak 53.000 beskućnika, što je 21 posto više nego 2010. godine.

Analitičarka Katharine Sacks-Jones je rekla: “Biti beskućnik je veoma teško breme. U prosjeku žive 30 godina manje od ostalih. Trinaest puta je veća vjerovatnost da će biti žrtve nasilje. Da, to je veoma teško i mislim da je bijes građana zbog ove priče ohrabrujući, jer javne ličnosti izlaze u javnost i upozoravaju da to nije način na koji se treba odnositi prema ljudima.”

U Londonu su kombinacija napuhanih cijena stanova za iznajmljivanje i njihov manjak rezultirali pravom krizom za građane. Situacija se još više pogoršala smanjenjem socijalnih benificija, pogotovo za stanovanje.

Zbog toga je gotovo nemoguće sa ulica skloniti beskućnike i očekivati da počnu život ispočetka. Mnogi od njih se zbog toga odaju alkoholu i drogi.

No, kako se čini, neki bi radije problem prebacili na drugoga, nego se pozabavili njegovim uzrocima i posljedicama.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Procjenjuje se kako je trenutno u Hrvatskoj između 8.000 i 10.000 beskućnika, od kojih mnogi nemaju lične karte jer nemaju ni stalnu adresu na kojoj žive. Lična karta je osnovni dokument bez koga se ne mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje, ne mogu dobiti financijsku pomoć, niti ostvariti bilo koje pravo – kako bi se […]

Sve teža ekonomska situacija u Hrvatskoj, teško pogađa i Dalmaciju. U Šibeniku, gradu s oko 35 hiljada stanovnika – raste i nezaposlenost i broj socijalno ugroženih.  Grad je osigurao prostor i u saradnji s Caritasom odlučio otvoriti prvo sklonište za beskućnike. No, susjedi se tome protive. 

Poslije finansijske krize 2008. godine, milioni Amerikanaca u kategoriji su siromašnih. Mnogi od njih ostali su bez posla i domova jer nisu mogli plaćati kredite. Tako se povećao broj beskućnika u najmoćnijoj zemlji svijeta. Neki od njih su na ulicama, a neki su se odlučili nastaniti u privremenim šatorskim naseljima kojih ima 100-njak u Americi […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO