Aleksandar Lukašenko u posjeti Beogradu

U danu kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Angelom Merkel, u Beograd dolazi predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koga je Evropska unija stavila na crnu listu.

Pojedini analitičari ocjenjuju kako to pokazuje da Srbija ima dvostruku vanjsku politiku, jednu – koju vodi premijer, a drugu – predsjednika te zemlje. Službeno u Beogradu objašnjavaju da je Srbija politički i vojno neutralna.

Evropska unija, ali i Srbija, uvele su sankcije Bjelorusiji.

Srbija nekoliko godina pokušava da održi neutralnu poziciju. Skupština je proglasila vojnu neutralnost Srbije, a  međunarodnu politiku postavila na četiri stuba – EU, Rusija, SAD, Kina i želi uspostavljanje što više čvršćih inostranih partnerstava.

”Običnose pravi poređenje Srbije i Ukrajine, pa kao Ukrajina nije mogla da ostane neutralna, pa neće ni Srbija. U slučaju Srbije,  situacija je malo drugačija. Ona se nalazi duboko u zapadnoj sferi uticaja, pa Zapadu nije naročito bitna za obračun sa Rusijom”, kaže Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodne odnose.

‘Prst u oko Zapadu’

Pojedini analitičari smatraju da Srbija, naročito njen predsjednik, guraju prst u oko Zapadu susretima sa ruskim zvaničnicima koji su na crnoj listi Evropske unije.

U protekla tri mjeseca u Beogradu su boravili predsjednik ruske Dume i direktor ruske željeznice, kojima je zamrznuta imovina u Evropskoj uniji.

”Svaka zemlja želi da ima što je više moguće prijatelja. I svaka zemlja treba da odredi šta čini prijatelja. Ja nisam u poziciji da odlučujem o tome koliko prijatelja bi Srbija trebalo da ima i koje kvalitete bi ti prijatelji trebalo da imaju”, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Kirby.

Otvaranjem pregovora, Srbija se obavezala na provođenje vanjske politike Evropske unije, ali je u vezi ukrajinske krize ostala neutralna.

Veze sa Rusijom gradi preko ekonomije i Naftne industrije Srbije, čiji je većinski vlasnik Gaspromnjeft, ali zbog stava Brisela, kao što je Bugarska učinila, postoji mogućnost da i ona suspenduje izgradnju gasovoda Južni tok.

”Južni tok je jedna posebna priča, to je međunarodni projekat koji minimalno zavisi od Srbije. Mi se tu ništa ne pitamo, niti želimo da utičemo,  ali ono na šta možemo da utičemo su neka  pitanja koja direktno zadiru u naše interese i po kojima je nama bitno da dobijemo podršku što šireg kruga aktera”, rekao je Trapara.

”Kao primer da je spoljna politika Srbije usaglašena sa Briselom, u vladi navode da je o pozivu predsedniku Belorusije bila konsultovana Evropska komisija i da nema govora o promeni međunarodne politike Srbije, koja će i dalje zastupati neutralnu poziciju”, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO