Ukrajina formira humanitarne koridore

Novi ukrajinski predsjednik je naredio formiranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz zona u kojima su nastavljeni sukobi između vojske i proruskih aktivista.

“Kako bi se izbjegle nove žrtve u antiterorističkoj akciji, predsjednik je naredio nadležnima da stvore uvjete za evakuaciju civila koji to žele”, navodi se u izjavi iz ureda Petra Porošenka.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Rusija je pozdravila takvu odluku Porošenka. Njen šef diplomatije naveo je u Sankt Petersburgu, nakon sastanka s njemačkim i poljskim kolegom, da je za rješavanje krize neophodno fokusirati se na bezuvjetan i hitan prekid vatre i početak dijaloga.

Poljski ministar navodi da Rusija, prije svega, mora spriječiti prelazak boraca i oružja u susjednu Ukrajinu, dok Njemačka vidi spremnost svih strana da se pronađe rješenje za krizu u toj zemlji.

Bez dogovora o cijeni plina

Istovremeno, osmosatni sastanak ukrajinskih i ruskih zvaničnika u Briselu završen je bez dogovora o cijeni plina.

Neuspješni pregovori u Briselu ponovo su podigli rizik za prekid isporuke ruskog plina, koji bi, osim Ukrajine, osjetile i zemlje Evropske unije.

Još ima otvorenih pitanja i različitih stavova, kažu u Evropskoj komisiji, koja je posredovala u pregovorima. Ukrajina dodaje da su zapeli zbog novog ruskog prijedloga.

“Nažalost, nismo uspjeli postići dogovor. Na prvom mjestu, nismo pronašli rješenje za način na koji će cijena biti formirana”, istakao je Jurij Prodan, ukrajinski ministar energetike.

Rusija je ranije Ukrajini ostavila rok do danas za isplatu dijela duga za plin. Ipak, prekida u isporuci još nema.

“Ruska strana ostaje posvećena ranije postignutim dogovorima. Danas smo predložili vrlo konstruktivan plan koji bi, prema našem mišljenju, svi dioničari trebali prihvatiti. Nastavit ćemo s konsultacijama”, izjavio je Aleksandr Novak, ruski ministar energetike.

Pregovori će biti nastavljeni večeras ili sutra u Briselu, navode u Evropskoj komisiji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Petro Porošenko i zvanično je novi predsjednik Ukrajine. Njegova inauguracija, održana u prepunom Parlamentu, dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa najozbiljnijom krizom u proteklih 20 godina. Sukobi na istoku i dalje traju, a na Porošenku je odgovornost da im stane ukraj, što podrazumijeva poboljšavanje odnosa s Rusijom, pod budnim okom Evropske unije.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO