Bez dogovora Moskve i Kijeva o plinu

Ukrajina odbacuje cijenu koju je odredila Rusija nakon što je u februaru na vlast stupila prozapadna Ukrajinska vlada (AP)

Osmosatni pregovori Rusije, Ukrajine i Evropske komisije o plinu završeni su rano ujutro u utorak bez postignutog dogovora o uvjetima isporuke ruskog plina, čime su ponovno potaknuta strahovanja o nestašici tog energenta u Evropi.

Moskva je zaprijetila da će, ne plati li Kijev do utorka navečer dug za plin od nekoliko milijardi dolara, kao i dug za juni, Gazprom prekinuti isporuke, što će poremetiti opskrbu Evrope.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da razgovori, koji su vođeni u Briselu uz posredovanje EK-a, nisu doveli do dogovora zbog ruskog prijedloga mehanizma određivanja cijene plina, koji bi povezao niže cijene s izvoznim taksama.

“Nažalost, ruski stav o mehanizmu određivanja cijene se promijenio”, rekao je Prodan.

Nastavak pregovora

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da je predložio “vrlo konstruktivan plan, za koji vjeruje da bi ga trebale prihvatiti sve zainteresirane strane”.

Ukrajina odbacuje cijenu koju je odredila Rusija nakon što je u februaru na vlast stupila prozapadna Ukrajinska vlada.

Riječ je o najvišoj cijeni za neku evropsku zemlju.

Glasnogovornica EK-a kazala je da bi se pregovori trebali nastaviti u Briselu ili u utorak navečer ili u srijedu ujutro.

Izvor: Agencije